• Zwanger vlák na Coronavaccinatie, wat doe je dan met de 2e prik? •

Stel je bent met Pfizer of Moderna gevaccineerd, dan wordt een 2e prik geadviseerd voor optimale bescherming. Wanneer plan je die in als je ook net zwanger blijkt te zijn?

Je hebt 3 mogelijkheden:

1// Je volgt het normale schema, je 2e toediening is zo’n 4-6 weken later. Die valt dan wel in de eerste weken van je zwangerschap.
Er zijn geen aanwijzingen dat dat schadelijk is wat de Coronavaccins betreft, maar dit is wel de periode dat je kindje helemaal wordt ‘aangelegd’.
Daarom is het algemene advies in een zwangerschap om de eerste 12 weken als het kan medicatie en vaccins te vermijden.
Bovendien is de ervaring met Coronavaccinatie tijdens zwangerschap nu voornamelijk later in de zwangerschap; we weten nog niet zoveel van toediening in de eerste 12 weken.

2// Je verzet de 2e prik voor ná 12 weken zwangerschap. Zo vermijd je de eerste kwetsbare fase.
Het oprekken van de termijn tussen 2 toedieningen kan, maar de werkzaamheid is nog niet zo goed onderzocht als bij 2 prikken met max 4-6 weken ertussen.
In het buitenland is het al wel gedaan, bijv. in het Verenigd Koninkrijk waar ze eerst zoveel mogelijk mensen een 1e prik wilden geven.

3// Je kiest ervoor om je pas ná je zwangerschap te laten vaccineren. De 1e prik die je al gehad hebt, zal je al wel deels beschermen. Voor Pfizer is dat bijv. 52% tegen ziek worden door Corona.
We weten nog niet hoe lang je beschermd blijft na vaccinatie. De verwachting is zo’n 6 maanden tot 1 jaar. Maar het kan dus zijn dat je later in je zwangerschap, als je zelf kwetsbaarder bent, al minder goed beschermd bent.

Tot slot: als je gevaccineerd bent, is het niet nodig om te wachten met zwanger worden. Er zijn geen schadelijke effecten bekend van vaccineren bij een kinderwens en vlak voor een zwangerschap.
Als je in een vruchtbaarheidstraject zit, is het advies om een vaccinatie af te stemmen met je arts.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

PS: Wil je dit bericht delen? Dat mag! Gebruik daarvoor de knoppen onderaan deze pagina.