Zwanger? Pas goed op jezelf deze winter!

We weten nog steeds heel weinig van de nieuwe virusvariant Omikron en al helemaal niet hoe het verloopt tijdens zwangerschap. We hopen natuurlijk dat Omikron milder is voor zwangeren dan de Deltavariant, maar we weten het eenvoudigweg nog niet.

Het is ook nog niet duidelijk hoe vaak deze variant zorgt voor zeer langdurige klachten; wat we ‘long Covid’ noemen.

Met zo’n onbekende variant die zich nu razendsnel verspreidt, zou ik als zwangere de komende tijd heel voorzichtig zijn:

Blijf in je ‘bubble’, heb zo min mogelijk contacten met verschillende mensen.

Wel contact? Liefst in de open lucht, of anders met goede ventilatie (twee ramen tegenover elkaar open). Het Coronavirus verspreid zich namelijk door de lucht, ook verder dan 1,5 meter.

Hou ook afstand, het advies is nog steeds 1,5 meter.

Je handen regelmatig wassen en goede algemene hygiëne is altijd al een goed idee, je kan er weer meer op gaan letten. Maar verspreiding via oppervlakken staat zeker niet op 1, het virus verspreidt zich via de lucht.

Draag in contact met anderen een mondneusmasker, maximaal 3 keer of 3 uur achter elkaar. Als je een masker met een hogere bescherming kan dragen, zoals een FFP2 masker, doe dat dan. Ook als je afstand kunt houden. Deze maskers beschermen je beter tegen een besmetting.

Test jezelf of laat jezelf testen bij klachten. Bij een onverhoopt positieve test, geef het door aan je verloskundige of gynaecoloog en je huisarts. Trek bij hen aan de bel als je ziek(er) wordt. Soms voel je je eerst nog niet zo ziek, maar komt dat alsnog na 5 of 6 dagen. Wees daar alert op, kijk het niet even aan als je ongerust bent.

Als je nog helemaal niet gevaccineerd bent, overweeg dat dan opnieuw. Via www.prikkenzonderafspraak.nl kun je zien waar je, jawel zonder afspraak, terecht kan.

Als je al wel gevaccineerd bent en je krijgt de booster aangeboden, maak er gebruik van. Je kunt deze extra bescherming heel goed gebruiken. Ook als je al 2 keer gevaccineerd bent. Ook als je eerder al Corona gehad hebt. Na ongeveer 1 week heb je er effect van.

Als je meer wil weten over de booster, bekijk dan mijn laatste live, van 21 december, of lees dit blog wat ik eerder schreef.

In het Verenigd Koninkrijk hebben zwangeren sinds 16 december voorrang voor de booster, in Nederland is die voorrang er niet. Inmiddels is de boostercampagne hier ook op stoom en kunnen dertigers hun afspraak inplannen. Ga daarvoor naar www.coronatest.nl.

In deze onvoorspelbare tijd zit de kracht in de combinatie van beschermingsmaatregelen.
Probeer daarom op alle fronten voorzichtig te zijn, tot we meer weten.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

Als ‘je verloskundige’ volg ik vanaf maart 2020 het nieuws en de ontwikkelingen rondom Corona & zwangerschap.
Ik geef ook bijscholingen aan collega’s, kijk hier voor mijn tijdelijk beschikbare e-learning over Covid-19 & zwangerschap.