• Zwanger? Pas deze zomer goed op jezelf! •

Voor jou als zwangere is deze ‘Summer of Love’ helaas wat minder zorgeloos.

Waarom?

Als zwangere zit je precies in de leeftijdsgroep waar nu de meeste Coronabesmettingen gemeld worden (18-39 jaar). Deze groep is nog niet gevaccineerd of heeft nu 1 vaccinatie gehad.

De opkomende deltavariant (eerder de Indiase variant) wordt snel dominant en is flink besmettelijker dan de alfavariant (voorheen de Britse variant).

De samenleving is weer open. Jonge mensen gaan eropuit, ontmoeten elkaar, vieren feest. Als zij besmet raken, is de kans klein dat ze daar ernstig ziek van worden.

Voor jou als zwangere is dat helaas anders.

We weten uit groot internationaal onderzoek* dat zwangeren en kraamvrouwen met Corona zo’n 3 keer meer kans hebben om IC-zorg nodig te hebben dan niet-zwangere leeftijdsgenoten. Gelukkig is dat nog steeds een kleine kans, maar je risico is wel echt anders dan bij de jonge mensen om je heen.

Daarnaast heb je ook een kindje bij je, dat soms te vroeg geboren moet worden als jij als moeder heel erg ziek wordt. Je kunt ook langdurige Coronaklachten ontwikkelen (long Covid), die extra pittig zijn als je ook een jong gezin hebt.

Ziek worden wil je dus graag voorkómen. De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna beschermen goed tegen met name ernstig ziek worden door de deltavariant, dat is vanaf 2 weken na je 2e vaccinatie optimaal.

Maar niet iedere zwangere kiest voor vaccinatie. Of je hebt nog géén of nog maar 1 toediening gehad. Of je bent als zorgverlener al maanden geleden met AstraZeneca gevaccineerd en kan nu geen 2e vaccinatie meer krijgen (update 16 juli: inmiddels kan dat wel, met het Pfizer-vaccin).

Er zijn dus nog veel zwangeren niet of niet optimaal beschermd tegen Corona. Terwijl om je heen de besmettingen rap oplopen.

Daarom, lieve zwangere, pas deze zomer goed op jezelf!

Houd 1,5 meter afstand en ga niet naar drukke plekken waar mensen geen afstand houden. Was vaak en goed je handen. Laat ook je partner nog voorzichtig zijn.

Laat je testen bij klachten en geef het door aan je eigen verloskundige of gynaecoloog als je onverhoopt positief test. Trek laagdrempelig aan de bel als je ziek wordt, zodat er goed voor jou en je kindje gezorgd kan worden.

Alle goeds!
Myrte, verloskundige

Wil je updates ontvangen over Corona & zwangerschap? Schrijf je hier in!
En heb je een vraag? Stel ‘m via mijn socials, dan beantwoord ik ‘m binnenkort (anoniem) in een IG-live!

(* Allotey et. al. in het BMJ)