Zwanger? Kraamvrouw? Bepaalde symptomen van Corona kunnen ook teken zijn van een ernstige zwangerschapscomplicatie!

Corona en pre-eclampsie

Gelukkig hebben de meeste zwangeren in Nederland een gezonde zwangerschap. Dit bericht is dan ook absoluut niet bedoeld om je bang te maken.

Wel extra alert. Want de symptomen van Corona kunnen lijken op die van een ernstige (en gelukkig zeldzame) zwangerschapscomplicatie.

Het gaat hier om pre-eclampsie, vroeger ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Hierbij reageert je lichaam heel heftig op je zwangerschap. De precieze oorzaak weten we nog niet. Ook als kraamvrouw kun je deze aandoening krijgen.

Je hebt dan vaak een hoge bloeddruk en klachten als duizeligheid, sterretjes zien, misselijkheid en braken. Ook kun je pijn krijgen in je bovenbuik of het gevoel hebben dat je kleren daar heel strak zitten.

Je kunt ook vocht vasthouden in je benen, handen en gezicht. Dit kun je opmerken doordat je in korte tijd veel aankomt in gewicht.

Het is een zeer ernstig ziektebeeld, waardoor je de aandoening zo vroeg mogelijk op het spoor wil komen.

Als zwangere of kraamvrouw merk je aanvankelijk niet zoveel, maar veel vrouwen benoemen dat ze zich niet zo lekker, of zelfs grieperig voelen. Je kunt ook gaan braken, waardoor je kunt denken dat je een buikgriep hebt.

En daar zit ‘m het venijn.

Want in deze tijd waarin de Coronabesmettingen weer toenemen, kun jij, of je zorgverlener, onterecht denken dat je symptomen bij Corona horen. En door de welbekende tunnelvisie kan de mogelijkheid dat je pre-eclampsie hebt, naar de achtergrond verdwijnen.

Wat kun jij doen?

• Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je ongerust bent door bovengenoemde klachten.

• Vertel heel duidelijk wat je precies voelt, ook als je denkt dat het niet zo belangrijk is.

• Vraag of het geen pre-eclampsie zou kunnen zijn. Zo help je een zorgverlener om deze optie te overwegen.

• Ben je na het contact met je zorgverlener gerustgesteld? Mooi. Maar bel zeker terug als je klachten aanhouden of erger worden.

Wil je meer weten over pre-eclampsie? De Hellp Stichting biedt je veel informatie en ook lotgenotencontact.

Alle goeds!

Myrte
Je Verloskundige – Corona & zwangerschap