5 Vragen beantwoord:
1) Welke variant gaat er nu rond?
Virussen veranderen voortdurend en als die mutaties ze besmettelijker maakt, is die variant ‘succesvoller’. Op den duur is zo’n Coronavirus dan dominant; meer dan de helft van de bekende besmettingen wordt erdoor veroorzaakt en andere varianten worden weggedrukt.
Nu hebben we nog steeds te maken met de omikronvariant, en daar dan weer subvarianten van; met name BA.4 en BA.5.
2) Kan ik als zwangere nog steeds erg ziek worden?
Ja, die kans bestaat nog steeds, maar is gelukkig veel kleiner dan toen de felle Deltavariant nog rondging. Inmiddels zijn veel vrouwen beschermd, door vaccinatie, natuurlijke infectie of beiden. Los van de opgebouwde bescherming verloopt de Omikronvariant ook milder, óók voor zwangeren. De infectie gaat minder diep je longen in en dat maakt veel verschil.
De landelijke registratie van ernstig zieke zwangeren met Corona (NethOSS) laat in het voorjaar van 2022 nog een paar ziekenhuisopnames per week zien van zwangeren en kraamvrouwen. De laatste update is van maart 2022.
3) Is het bij een nieuwe golf nodig om een booster te halen?
Met een boostervaccinatie fris je het geheugen van je immuunsysteem als het ware op. Als je hebt gekozen voor vaccinatie, zal je laatste toediening waarschijnlijk in de winter geweest zijn. Op dit moment is het advies van de Gezondheidsraad om kwetsbaren een vierde vaccinatie aan te bieden, maar zwangeren horen niet bij die groep. Tenzij je onverhoopt een ernstige ziekte hebt; je medisch specialist zal je dan oproepen voor een nieuwe booster.
4) Kan mijn placenta beschadigen door de huidige variant?
Het was vorige zomer groot nieuws een ook heel zorgelijk voor zwangeren; de deltavariant van het Coronavirus kon de placenta (moederkoek) beschadigen en zo je kindje in gevaar brengen. Van de omikronvariant is dit effect gelukkig niet bekend, maar verloskundigen en gynaecologen blijven natuurlijk heel alert op mogelijke effecten die we nu nog niet kennen.
5) Kan mijn baby er ziek van worden?
Kinderartsen houden de ziekenhuisopnames bij van kinderen met Corona in Nederland (COPP-studie), maar helaas kan ik geen losse cijfers vinden over de babygroep. Opvallend is wel dat de kinderen die milde klachten hebben, jonger zijn dan de kinderen die ernstig ziek worden. De ‘milde’ groep is gemiddeld ongeveer een paar maanden oud en de ‘ernstige’ groep ongeveer 8 jaar oud.
Inmiddels zullen ook veel baby’s met een zekere bescherming geboren worden, omdat je als moeder antistoffen doorgeeft van vaccinatie of natuurlijke infectie. Die komen via je placenta bij je baby terecht en uit onderzoek blijkt inmiddels dat die antistoffen ook een beschermende werking hebben.
De kans dat je baby ernstig ziek wordt door de omikronvariant die nu rondgaat, schat ik daarom heel klein in. Maar als je twijfels hebt over de gezondheid van je kindje, moet je natuurlijk aan de bel trekken! Je eigen verloskundige of je huisarts denken graag met je mee.
Tot zover! Heb je vragen? Reageer via mijn social media!
Alle goeds!
Myrte
verloskundige
(Sinds maart 2020 hou ik de ontwikkelingen bij rondom Corona & zwangerschap en deel die met zwangeren en collega zorgverleners.)