• Vaccinatiestop Janssen-vaccin; 4 vragen rondom zwangerschap beantwoord •

Opnieuw verandert de vaccinatiestrategie in Nederland: het vaccin van Janssen wordt vanaf nu niet meer aangeboden aan de gezonde leeftijdsgroepen die nu aan de beurt zijn. Wat betekent dit rondom zwangerschap?

//1 Waarom is dit aangepast?

Bij het vaccin van Janssen kan, net als bij het vaccin van AstraZeneca, een hele zeldzame bijwerking optreden. Hierbij klontert het bloed (trombose), maar kun je daarbij ook bloedingen krijgen. De bijwerking komt waarschijnlijk ‘maar’ 1 keer per 100.000 prikken voor.

Dit is geen ‘gewone’ trombose, er bestaat géén aanwijzing dat deze vaccins gewone trombose kunnen veroorzaken.

Bij jonge mensen is de kans om heel ernstig ziek te worden door Corona gelukkig klein. Daarom weegt het zeer zeldzame nadeel van het Janssen vaccin niet op tegen de voordelen van de bescherming die het geeft tegen Corona. Bovendien zijn er in Nederland genoeg andere vaccins beschikbaar die aan jonge mensen gegeven kunnen worden.

Het laatste geboortejaar waaraan het Janssen-vaccin inmiddels aangeboden is, is 1976. Het is ook aangeboden aan zorgverleners.

//2 Ik heb al een uitnodiging gehad voor het vaccin van Janssen en ben zwanger, wat nu?

Tijdens je zwangerschap en de eerste 6 weken na je bevalling is sowieso het advies om gevaccineerd te worden met een vaccin van Pfizer of Moderna. Hier is namelijk de meeste ervaring mee opgedaan onder zwangere vrouwen.

Als je vanaf nu een afspraak maakt voor vaccinatie, dan zul je automatisch één van deze 2 vaccins krijgen aangeboden. Als je toch al een afspraak hebt staan voor het vaccin van Janssen, dan is het advies om te bellen met de GGD en die afspraak om te boeken. Het telefoonnummer staat in je uitnodigingsbrief.

Ben je in verwachting of net bevallen en door je werkgever (in de zorg) uitgenodigd voor het Janssen-vaccin? Dan kun je wachten op de uitnodiging vanuit de overheid. Vanaf nu krijg je alleen nog maar Pfizer of Moderna aangeboden.

//3 Ik heb een kinderwens of geef borstvoeding en heb al een afspraak staan voor het vaccin van Janssen, wat nu?

Bij kinderwens en borstvoeding kan ook het vaccin van Janssen gegeven worden. Het is aan jou of je dat nog wilt veranderen of niet. Als je dat wel wilt, dan bel je met de GGD. Het telefoonnummer staat in je uitnodigingsbrief.

Het vaccin van Janssen bestaat maar uit 1 prik, voor sommige vrouwen zal dat een belangrijk voordeel zijn. Bovendien zul je bij het omboeken van je afspraak misschien weer een paar weken extra moeten wachten.

//4 Ik ben al gevaccineerd met het vaccin van Janssen, moet ik me nu zorgen maken?

Nee. Het gaat hier om een gelukkig hele zeldzame bijwerking. In Nederland is er bij het bijwerkingencentrum Lareb bijvoorbeeld nog geen melding van gemaakt.

Vanuit het buitenland weten we dat mensen er 7-20 dagen na vaccinatie last van kregen en bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn of buikpijn hadden.

Al met al is het vaccin van Janssen nog steeds een prima vaccin, wat al na 2 weken heel goed werkt tegen ernstig ziek worden door Corona.

Heb je een vraag over Corona(vaccinatie) en zwangerschap? Stel ‘m in een berichtje via facebook of Instagram!

Alle goeds!
Myrte
verloskundige