Vaccinatie-oproep in je zwangerschap; 5 vragen beantwoord

De vaccinatiecampagne komt in Nederland nu echt op stoom en ook zwangeren krijgen nu steeds vaker een uitnodiging. Hier beantwoord ik 5 veelgestelde vragen:

1// Ik heb een uitnodiging met de post gehad, weet het RIVM dat ik zwanger ben?
Nee, deze informatie is daar niet bekend. Je bent ook niet uitgenodigd vanwege je zwangerschap, maar omdat je door bijvoorbeeld je werk in de zorg of een ‘griepprik-indicatie’ nu aan de beurt bent.

2// Ik ben nog maar een paar weken zwanger en wil de vaccinatie na 12 weken inplannen, kan dat?
Als je de vaccinatie een paar weken uit wil stellen, omdat je bijvoorbeeld nog geen 12 weken zwanger bent, dan kun je de vaccinatie vaak zelf wat later inplannen.
Als je huisarts je uitnodigt, bel je de praktijk en geef je aan dat je vanwege een jonge zwangerschap een paar weken later wilt komen en bespreek je de mogelijkheden. Hetzelfde geldt als je uitnodiging van je werkgever in de zorg komt.
Als je je kunt laten vaccineren bij de GGD, dan kun je online met je DigiD of telefonisch zelf je afspraak inplannen. Hoe dat werkt, staat in je uitnodigingsbrief.

3// Als ik nu helemaal niet inga op de uitnodiging, is mijn kans op vaccinatie dan verkeken?
Nee. Als je om wat voor reden dan ook besluit om je nu niet te laten vaccineren, dan zal er later opnieuw een uitnodiging komen. Dit noemen ze een ‘veegronde’. Wanneer die uitnodiging dan precies komt, is nu niet bekend. Dat zal zijn als iedereen in Nederland de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, dus waarschijnlijk over een paar maanden.

4// Ik heb geen uitnodiging gehad, maar wil me wel graag laten vaccineren. Kan ik dat zelf regelen?
Nee, nu (nog) niet. Maar minister de Jonge van VWS heeft begin mei het RIVM om advies gevraagd of zwangere vrouwen voorrang moeten krijgen. Dus het kan zijn dat je binnenkort als zwangere wél op eigen initiatief een afspraak kan maken. Hoe dat dan praktisch geregeld wordt, is naar mijn weten nog niets over bekend.

5// Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?
Nee, in principe kan dit niet. In de uitnodiging staat welk vaccin je wordt aangeboden. Bij zwangerschap en in de eerste 6 weken na je bevalling worden de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna aangeraden, omdat daar de meeste ervaring mee is. Bij kinderwens en borstvoeding kun je ook het vaccin van Janssen nemen.
Als je zwanger bent of kraamvrouw en je krijgt het vaccin van Janssen aangeboden, overleg dan met de aanbieder of je in plaats daarvan met een vaccin van Pfizer of Moderna gevaccineerd kunt worden. Of dit ook mogelijk is, zal van de situatie afhangen.

Heb jij een vraag over Coronavaccinatie & zwangerschap? Stel ‘m me via facebook of Instagram.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige