• Update zwangeren met Corona in NL •

Er zijn nu bijna 7500 zwangeren en kraamvrouwen met een bewezen Corona-infectie gemeld bij onze landelijke registratie.

Ze hebben het meest last van hoesten (44%) en daarna koorts (26%).
Er zullen ook veel zwangeren en kraamvrouwen zijn geweest met Corona, maar zónder symptomen, die daardoor helemaal niet geregistreerd zijn.

🤰2907 Vrouwen zijn nu nog in verwachting.
Als zij milde klachten hebben (gehad), kunnen ze gewoon bij een verloskundige onder controle blijven. Alleen na een ernstig verloop wordt er geadviseerd om de rest van de zwangerschap door een gynaecoloog gezien te worden.

Er zijn nu 75 miskramen gemeld bij zwangeren die Corona hadden (gehad). Dit is verdrietig, maar er ontstaat gelukkig geen beeld dat Corona een verhoogd risico op een miskraam geeft.
Het advies is wel om eventuele koorts te onderdrukken met paracetamol. Overleg hierover met je eigen verloskundige of gynaecoloog.

Er zijn in ruim een jaar in totaal 378 zwangeren opgenomen geweest en 32 kraamvrouwen.
100 Van hen hadden een longontsteking en 105 vrouwen hebben extra zuurstof gehad. Dit kon vaak met een neusbril of zuurstofmasker, een aantal had echter beademing nodig.
20 Vrouwen kregen nog zuurstof tijdens hun bevalling.

33 Vrouwen zijn behandeld op de IC, 30 op een high care afdeling.
Dit zijn ernstig zieke vrouwen, voor wie dit een hele heftige tijd moet zijn (geweest). Ik wens hen en hun familie heel veel sterkte.
Gelukkig is de kans dat je als zwangere of kraamvrouw zo ernstig ziek wordt door Corona echt klein, minder dan 1% schat ik nu in.
Al is die kans wel iets groter dan voor vrouwen die niet zwanger zijn, omdat je lichaam door de zwangerschap al zwaarder belast wordt.

Tot slot: Er zijn 1903 vrouwen bevallen. 32% van die bevallingen werd ingeleid (24% voor heel NL in 2019) en 43% van de bevallende vrouwen kreeg pijnstilling.
Ik kan me goed voorstellen dat die behoefte groter is als je je ziek voelt tijdens je bevalling.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn updates!

Alle goeds!
Myrte
verloskundige – voorlichting en bijscholing over Corona & zwangerschap.

Agenda bijscholing voor verloskundigen:
Di 13 april Covid-19 & zwangerschap, de laatste cijfers en inzichten