Update opnames zwangeren met Corona in NL

Sinds 1 maart 2020, dus nu ruim 2 jaar geleden, zijn er in totaal 850 zwangeren opgenomen geweest en 72 kraamvrouwen (gerekend tot 6 weken na de bevalling).


725 Vrouwen lagen op een ‘gewone’ afdeling, 69 op een High Care-afdeling speciaal voor zwangeren en kraamvrouwen.128 Vrouwen hadden zelfs zorg op de Intensive Care nodig. Vaak worden vrouwen daar ook beademd, dit is in ruim 2 jaar 58 keer gebeurd.


Van deze 922 opgenomen vrouwen werd iets meer dan de helft, 51%, opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het Coronavirus. Zij hadden bijvoorbeeld een longontsteking.
49% Van alle opgenomen vrouwen werd om een ándere reden opgenomen, bijvoorbeeld een medische bevalling, en bleek vervolgens positief te testen voor Covid-19. Of sommigen van deze vrouwen vervolgens ook heel ziek zijn geworden door Corona, dat wordt niet vermeld.


Helaas weten we niet goed hoeveel zwangeren en kraamvrouwen er in die ruim 2 jaar überhaupt Covid-19 gehad hebben en er prima doorheen zijn gekomen. Waarschijnlijk heel veel. Om een indruk te geven hoeveel vrouwen er in die tijd zwanger waren: in 2020 en 2021 samen zijn er bijna 350.000 baby’s geboren!


Wat wel duidelijk is, is dat de kans op opname gelukkig veel kleiner is geworden sinds de Omikronvariant dominant is.
In november en december 2021 werden wekelijks nog zo’n 6 zwangeren en kraamvrouwen op de High Care en de IC opgenomen, sinds januari 2022 is dat fors gedaald naar gemiddeld 1 vrouw per week, terwijl de besmettingen enorm toenamen.


Heb je een vraag? Stel ‘m via mijn social media.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige


(Sinds maart 2020 volg ik de ontwikkelingen rondom zwangerschap & Corona en geef ik voorlichting en bijscholing over dit onderwerp.)
Bronnen: NethOSS en CBS