Paracetamol schadelijk in je zwangerschap?

Misschien lees of hoor je vandaag over het gebruik van paracetamol in de zwangerschap. Met name over mogelijk schadelijke gevolgen voor de ongeboren baby. Hier moet meer onderzoek naar gedaan worden, is de conclusie.

Dit is altijd zo lastig. Waar doe je als zwangere nu goed aan?

De basis is dat je het gebruik van álle medicijnen tijdens een zwangerschap goed afweegt. Wat zijn de risico’s, wat zijn de voordelen.

Paracetamol blijft de meest veilige vorm van pijnstilling in je zwangerschap en daarmee je eerste keus. Je gebruikt het wanneer je het echt nodig hebt, zo kort mogelijk, in de laagst mogelijke dosering.

Of je het bij pijn nodig hebt, bepaal je zelf. Jij bent de enige die de pijn voelt en weet wat voor invloed die op je heeft. Als je je zorgen maakt over pijn, bel je natuurlijk met je zorgverlener. Hoofdpijn of buikpijn zijn bijvoorbeeld niet altijd onschuldig.

Bij koorts kun je ook overleggen met je verloskundige of gynaecoloog of het verstandig is om die te onderdrukken. Hoge koorts in een zwangerschap kan schadelijk zijn. Het kan ook een belangrijke aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is waar je wat mee moet. Bijvoorbeeld een blaasontsteking die verergert of ernstige Covid-19.

Je begint bij paracetamol met 1 tablet van 500 mg. Zonder coffeïne. Na ongeveer een half uur kun je het verschil merken. En dan kijk je wat het effect is en wat de minimale hoeveelheid is die voor jou werkt. Als maximum worden 6 tabletten van 500 mg per 24 uur aangehouden.

Maar overleg dus zeker laagdrempelig als je hierover vragen of twijfels hebt!

Alle goeds!
Myrte
verloskundige