Nu echt aangetoond: MINDER VROEGGEBOORTES tijdens NL lockdown, de oorzaak is nog niet bekend

Half juli was er al nieuws dat er mógelijk sprake was van een daling in het aantal vroeggeboortes tijdens de lockdown in Nederland.

Nu heeft een kinderarts van het Erasmus ziekenhuis uit Rotterdam het nauwkeurig uitgezocht. Hij gebruikte daarvoor anonieme gegevens uit 10 jaar hielprikonderzoek. Daar wordt namelijk ook altijd de duur van de zwangerschap bij vermeld.

Het blijkt dat er vanaf 9 maart 2020 15-23% minder vroeggeboortes waren tussen 32 en 37 weken. Dat is een spectaculair verschil. Het wordt mij uit het artikel niet helemaal duidelijk tot wanneer dit effect duurde.

Bij de heel vroeggeboren kinderen, vóór 32 weken, was de daling klein en zou die ook nog door toeval kunnen worden veroorzaakt.

Op 9 maart werden de regels ‘geen handen schudden’ en ‘vaak je handen wassen’ o.a. ingevoerd. Daarom is het idee dat betere hygiëne ermee te maken kan hebben.

Maar wat nu precies de oorzaak is, dat wordt dus verder uitgezocht. Het zou heel mooi zijn als baby’s daar straks hun voordeel mee kunnen doen en op een voor hen ideaal moment geboren kunnen worden.