• Nieuw onderzoek: DELTAVARIANT MAAKT ZWANGEREN VAKER ERNSTIG ZIEK •

Onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk laat zien dat de Deltavariant van het Coronavirus zwangeren vaker ernstig ziek maakt dan het oorspronkelijke virus en de Alfavariant.

Onderzoekers keken naar 3371 zwangeren die tussen 1 maart 2020 en 11 juli 2021 opgenomen werden in het ziekenhuis. Dit kon vanwege Corona zijn (45%), maar ook door bevalling (30%) of een andere verloskundige reden (25%). In het VK worden alle zwangeren in het ziekenhuis sinds mei 2020 standaard getest op Corona. De zwangeren in het onderzoek hadden een positieve test én klachten.

Van deze zwangeren was niet bekend met welke variant ze precies besmet waren. Om toch iets te kunnen zeggen over het effect van de verschillende mutaties voor zwangeren werd de onderzoeksperiode in drieën gedeeld. Telkens een periode waarin een andere variant dominant was.

Allereerst was dat het oorspronkelijke virus, daarna de Alfavariant (eerder Britse variant genoemd) en als laatste de Deltavariant (eerder Indiase variant genoemd).

Zwangeren die positief testten én Coronaklachten hadden, bleken een groter risico te hebben om ernstig ziek te worden in de periode van de Deltavariant. De verschillen waren zo groot dat de kans dat het door toeval komt, erg klein is (significante verschillen).

De kans op ernstige ziekte door Corona was bij de onderzochte zwangeren 25,0% in de periode van het oorspronkelijke virus, 35,8% in de periode van de Alfa-variant en 45,0% in de periode van de Deltavariant.

Van ernstige ziekte was sprake bij minstens 1 van de volgende criteria: een zuurstofspanning lager dan 95% bij opname in het ziekenhuis, de noodzaak tot behandeling met zuurstof, een longontsteking, een opname op de IC of moedersterfte (gelukkig zeer zeldzaam!).

Bij baby’s van de zwangeren in dit onderzoek werden in de periode van de Alfavariant significant meer opnames (22,0%) gezien dan in de periode van het oorspronkelijke virus (18,7%). Die gegevens zijn voor de periode van de Deltavariant nog niet bekend, omdat daarin nog maar weinig baby’s geboren zijn.

Wat de kans op vroeggeboorte betreft, werd er geen significant verschil gevonden tussen de periode van de oorspronkelijke variant en de Alfavariant. Voor de periode van de Deltavariant waren er nog te weinig gegevens over de zwangerschapsduur om een vergelijking te kunnen maken. Ik kan me voorstellen dat de kans op vroeggeboorte hoger blijkt te zijn, omdat ernstig zieke zwangeren meer kans hebben om vroeger ingeleid te worden.

Ik hou je op de hoogte!
Myrte, verloskundige

Heb jij een vraag over Covid-19 (vaccinatie) en zwangerschap? Stuur me een dm via facebook of Instagram en ik beantwoord ‘m (anoniem) in een volgende live op Instagram.

En wil je updates ontvangen over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Noot: de gegevens komen uit een zogenaamd ‘preprint’ artikel. Dat betekent dat de uitkomsten nog niet beoordeeld zijn door andere wetenschappers en het artikel misschien nog zal worden aangepast.