• Nieuw advies NL geboortezorg: Bied zwangere vrouwen boven 35 of met migratie-achtergrond een Coronavaccin aan •

We weten uit een groot internationaal onderzoek dat zwangere vrouwen boven 35 jaar of met een niet-westerse migratie-achtergrond een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden door Corona.

Daarom adviseren NL gynaecologen en verloskundigen vanaf nu om deze zwangere vrouwen een Coronavaccin aan te bieden wanneer ze volgens de Nederlandse vaccinatiestrategie aan de beurt zijn.

Het is dus niet zo dat als je nu zwanger bent en bijvoorbeeld 39 jaar, je meteen bij je huisarts of de GGD terecht kan voor een vaccinatie.

Maar wanneer je door bijvoorbeeld je werk in de zorg of om een andere reden nu al wordt opgeroepen, dan is het advies om ook als je zwanger bent, een vaccin te overwegen.

Dit zullen de vaccins van Pfizer of Moderna zijn, aangezien net besloten is geen 60-minners meer te vaccineren met AstraZeneca.
Het vaccin van Janssen komt in april in Nederland beschikbaar, over het gebruik tijdens zwangerschap volgt nog een advies.

Ben je in verwachting en heb je een uitnodiging gehad voor vaccinatie? Dan is het advies nog steeds om je alleen te laten vaccineren als je tot een risicogroep bínnen de groep zwangeren behoort.

Tot nu toe waren dat zwangeren met ernstige medische aandoeningen of die een verhoogde blootstelling aan het virus hadden. Daar zijn nu dus zwangeren ouder dan 35 jaar en zwangeren met een migratie-achtergrond bijgekomen.

Qua tijdstip in de zwangerschap wordt aangeraden om de eerste 12 weken te vermijden. Dat is gebruikelijk in de verloskunde, artsen verwachten geen schadelijke effecten. Maar de veiligheid moet nog definitief aangetoond worden.

Wil je eerst nog overleggen of je je laat vaccineren? Dan kun je overleggen met je huisarts of je bedrijfsarts. Je kunt ook de GGD bellen en je laten terugbellen door een arts.

En tot slot, wat bedoelen ze nu precies met een ‘migratie-achtergrond’? Volgens de statistieken heb je een niet-westerse achtergrond als jijzelf of tenminste 1 van je ouders in een niet-westers land geboren is. Dat is dus best een ruime definitie.

Heb je vragen?
Stel ze me via facebook of Instagram!

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

13 april: Bijscholing voor verloskundigen over Covid-19 & zwangerschap, de laatste cijfers en inzichten