Nieuw advies boostervaccinatie

Een boostervaccinatie geeft je afweer tegen het Coronavirus een oppepper. Dit kan handig zijn als je laatste vaccinatie al weer even geleden is.

Eerder werd in NL al een 3e prik aangeboden aan mensen met een ernstige stoornis in hun afweer, bijvoorbeeld na orgaantransplantatie of tijdens chemotherapie. Als dit zwangere vrouwen zijn, hebben ze van hun medisch specialist al een uitnodiging gehad. Deze 3e prik volgt snel op eerdere vaccinatie(s).

Een boostervaccinatie is niet hetzelfde als een 3e prik, want tussen de basisvaccinatie en de booster zit minimaal 6 maanden. Hij is bedoeld voor mensen die opzich een goede afweer hebben, maar een opfrisser van hun antistoffen kunnen gebruiken. Hij wordt gegeven met Pfizer of Moderna, ongeacht welk vaccin eerder gebruikt is.

Vandaag heeft de Gezondheidsraad het advies gegeven om 2 groepen een booster aan te bieden: 60-plussers en inwoners van zorginstellingen. De groep ouderen is kwetsbaar voor een ernstig verloop van Corona én hun bescherming na vaccinatie neemt iets sneller af dan bij jongere mensen. In zorginstellingen wonen vaak ook kwetsbare mensen en daar is de kans op besmetting groter.

Als zwangere werkt je afweer wel anders, maar er zijn nu geen aanwijzingen dat je bescherming na vaccinatie sneller afneemt dan bij niet-zwangeren. En je bent als zwangere niet vatbaarder dan anderen om besmet te raken, is nu het beeld.

Je risico om ernstig ziek te worden, is helaas wel wat hoger, maar dat is nu dus geen aanleiding voor de Gezondheidsraad om de boostervaccinatie te adviseren aan álle zwangeren.

Minister de Jonge neemt het advies van de Gezondheidsraad over, maar voegt daar nog een aantal groepen aan toe, o.a. zorgpersoneel met direct patiëntencontact. Daar zitten natuurlijk ook zwangeren bij, daar ga ik in een volgend blog dieper op in.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

(Eerstvolgende bijscholing Covid-19 & zwangerschap voor verloskundigen op ma 29 nov.)