Myrte de Geus

Met mijn jongste dochter Pia (@kindaanhuisfotografie)

“Voordat ik in 2007 verloskundige werd, studeerde ik medische antropologie. Na mijn afstuderen heb ik met veel plezier beide studies gecombineerd en veel gereisd.

Dit bracht me onder andere in Australië, Zimbabwe, Pakistan, Zuid-Afrika, Kenia, Sierra Leone en Ethiopië. In deze landen keek ik mee met collega’s en werkte ik voor korte of langere tijd vrijwillig als verloskundige.

Veilig Moederschap was en is hierbij mijn drijfveer; ik vind het onverteerbaar dat vrouwen het leven laten terwijl ze leven geven. Met andere woorden, dat ze overlijden rondom hun bevalling of hier ernstige complicaties aan overhouden.

De buitenlandse avonturen wisselde ik af met werken als verloskundige in Nederland; eerst als waarnemer, daarna als maat in een grote praktijk.

Hoogzwanger van mijn oudste dochter had ik in 2014 de eer om in Praag te worden gekozen als penningmeester (‘treasurer’) van de internationale verloskundigenorganisatie ICM. Zo kon ik me blijven inzetten voor Veilig Moederschap. En deed ik ondertussen ervaring op met allerhande financiële zaken.

Inmiddels ben ik 3 kinderen verder, bijna 17 jaar verloskundige en werk ik weer als waarnemer. De flexibiliteit en de vrijheid spreken mij erg aan. Het geeft me ook de mogelijkheid om me met andere zaken rondom geboortezorg bezig te houden, want ik zie altijd kansen om de positie van verloskundigen te verstevigen.

In 2020 ben ik bijvoorbeeld bijscholingen gaan geven over Covid-19 & zwangerschap en heb honderden collega’s en VIO’s over dit belangrijke onderwerp bij mogen praten.

Hieruit rolde in 2021 mijn besloten facebookgroep ‘Bijscholing voor Verloskundigen’, waar collega’s kosteloos hun bijscholing kunnen delen en we inhoudelijke discussies voeren over ons vak. Deze groep is exclusief voor verloskundigen en VIO’s en heeft inmiddels ruim 1300 leden.

Een aantal keer per jaar stuur ik ook een nieuwsbrief over bijscholing en andere voor verloskundigen interessante zaken naar inmiddels 650 collega’s.

En onlangs ben ik gestart met besloten appgroepen rondom financiële zaken, waar je vertrouwd én vertrouwelijk je vragen kunt stellen aan collega’s. Er is een groep voor praktijkhouders, voor loondiensters en voor waarnemers. Ze zijn erop gericht om elkaar vooruit te helpen met tips, adviezen en oprechte onderlinge interesse. Welkom!

Graag geef ik een deel van mijn opbrengst van de appgroepen aan een kraamkliniek in Zuid-Afrika, Busfare Babies. Verloskundige Karen Clark geeft daar arme vrouwen een veilige en respectvolle bevalling, voor het kleine bedrag van een buskaartje.

Die zouden de vrouwen namelijk moeten kopen als ze met de bus urenlang onderweg zouden zijn naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Met weeën, hopend dat ze nog op tijd zijn.

Nu kunnen de vrouwen vlakbij huis, op een veilige en schone plek hun kind krijgen. Met professionele begeleiding van een zeer ervaren verloskundige.

In hun kraambed blijven ze nog een paar dagen en worden dan verzorgd door een ervaren moeder, waarbij ze ook veel leren over de verzorging van hun pasgeboren baby.

In 2011 mocht ik met eigen ogen zien wat voor verschil dit maakt aan het begin van nieuw leven! Ik voel me bevoorrecht dat ik daar nu aan bij kan dragen.