Meer meldingen = betere kijk op Corona & zwangerschap

Weet jij als zwangere of kraamvrouw (tot 6 weken na je bevalling) dat je Corona hebt of hebt gehad? Vraag je zorgverlener dit te melden!

Het gaat hier om meldingen aan onze nationale databank voor complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed; NethOSS.De onderzoekers daar houden overzicht hoe Corona bij zwangeren verloopt en welke invloed dit heeft op je zwangerschap, bevalling, kraambed en je baby.

332 Is natuurlijk een flink getal en ook vele malen hoger dan de top in de 1e golf.

MAAR:

• Deze meldingen zijn weliswaar in 1 week gedaan, maar gaan over de afgelopen weken bij elkaar. Tot nu toe is de echte top de 2e week van oktober met 162 NIEUWE besmettingen onder zwangeren en kraamvrouwen.

• Verloskundigen wordt sinds kort nadrukkelijk gevraagd om zwangeren en kraamvrouwen met een bewezen Coronabesmetting rechtstreeks door te geven aan NethOSS. Die oproep lijkt te werken!

• Zwangeren weten zelf misschien ook steeds beter de weg naar de teststraat te vinden bij klachten. Herkenbaar?

Kortom, laten we hopen dat dit niet alleen een teken is dat de 2e golf ook onder zwangeren en kraamvrouwen steeds verder oploopt. Maar dat het ook veel te maken heeft met een betere registratie.

Wat goed nieuws zou zijn, want hoe meer zwangeren we in beeld hebben, hoe beter we begrijpen hoe de ziekte bij jou verloopt. En hoe we vervolgens jou en je baby de beste zorg kunnen geven.

Alle goeds!

Myrte
Je Verloskundige – Corona & zwangerschap