‘Kapotte’ placenta door Corona? Dit is wat je wilt weten.

Je hebt het nieuws vast langs zien komen: een Corona-infectie kan een placenta (moederkoek) beschadigen. Verontrustend nieuws. Wat kun je hier nu mee als je zwanger bent?

Wat is er precies onderzocht?

Artsen en onderzoekers van ziekenhuizen in de regio Rotterdam en Leiden deden uitgebreid onderzoek naar 36 zwangeren die positief testten voor Corona. Ze werden getest vanwege klachten of omdat ze een hoog risico-contact hadden gehad. 28 Van hen hadden geen klachten of een mild verloop van Covid-19 (de ziekte die door het Coronavirus veroorzaakt wordt). 8 Zwangeren werden opgenomen, waarvan 5 op de IC.

Vervolgens werd er gekeken naar hoe hun zwangerschap verliep en hoe het met hun baby’s ging na de geboorte. Ook hun placenta’s werden uitgebreid onderzocht, op allerlei manieren. Omdat er 3 tweelingzwangerschappen bijzaten, ging het om in totaal 39 placenta’s.

En bij die placenta’s zagen de onderzoekers bijzondere dingen. Een aantal placenta’s was geïnfecteerd met het Coronavirus. Dat een virus een placenta kan infecteren is op zich niet nieuw; het rode hond-virus kan dit bijvoorbeeld ook. De kans dat het Coronavirus een placenta infecteert, wordt ingeschat op zo’n 8 tot 21%.

Maar hier bleken 4 placenta’s door de Corona-infectie een unieke combinatie van 4 kenmerken te hebben, die nog niet eerder waren beschreven in onderzoek. Dit ging om beschadigingen in de placenta; zoals het afsterven van cellen, verkalkingen, delen die niet goed meer werkten, maar ook de aanwezigheid van bepaalde afweercellen die nog niet eerder gezien waren in placenta’s.

Opvallend was dat deze 4 beschadigde placenta’s van moeders waren die een mild verloop van Corona hadden gehad. Ze waren níet van de moeders die op de IC hadden gelegen, wat je misschien zou verwachten. En bij 3 van deze placenta’s was de baby tijdens de zwangerschap in nood geraakt, doordat de placenta niet goed meer werkte.

Geen van de baby’s in deze studie overleed, maar na afloop van de studie gebeurde dat wel 1 keer in de regio. Al met al een zorgelijk beeld, waarvan ook nog niet duidelijk is hoe vaak het vóórkomt onder zwangeren die Corona hebben gehad.

Wat betekent dit nu voor jou als zwangere?

De afwijkingen in de placenta’s waren niet te zien op echo’s en met een echo kun je dus niet vaststellen of je placenta na een Corona-infectie beschadigd is. Soms zul je na een eerder doorgemaakte Corona-infectie wel extra echo’s aangeboden krijgen, om de groei van je baby goed in de gaten te houden. Tot nu toe geldt dat advies voor als je ernstig ziek bent geweest, misschien gaat dat veranderen naar alle zwangeren die Corona hebben gehad.

De onderzoekers gaven ook aan dat er mogelijk een verband is tussen het uitgebreid aanwezig zijn van het virus in je lichaam (zonder dat je daar dus heel ziek van wordt) en een aangedane placenta. Zij adviseren daarom om bij zwangeren met een positieve Coronatest ook een bloedonderzoek naar het virus te doen én een uitstrijkje van de vagina. Als het virus daar gevonden wordt, is de kans groter dat een placenta ook geïnfecteerd is en is er dus reden om een zwangerschap intensiever te gaan controleren.

Als een placenta beschadigd raakt door Corona, is het belangrijk dat er genoeg gezonde delen overblijven die de baby van zuurstof en voedingsstoffen blijven voorzien. Om je placenta gezond te houden, is het heel belangrijk dat je niet rookt of meerookt. Helaas rookt nog zo’n 8% van NL zwangeren. Vraag hulp bij een zorgverlener om te stoppen als jij of je partner rookt, ook als je een kinderwens hebt!

Tot slot het allerbelangrijkste: wanneer een placenta minder goed gaat werken en er dus minder zuurstof en voedingsstoffen bij een baby terechtkomen, reageert de baby daarop met energie besparen. Ze gaat minder bewegen, zodat de energie naar belangrijke organen als hersenen en nieren gaat. Dit minder bewegen noemen we ‘minder leven’.

Dit is altijd een signaal om serieus te nemen in de zwangerschap en dus ook na een eerder doorgemaakte Corona-infectie. Wat minder leven is, is voor iedereen verschillend. Het gaat erom dat je bij een duidelijke verandering in het patroon of de hoeveelheid bewegingen van je baby aan de bel trekt bij je verloskundige of gynaecoloog.

Tot zover voor nu. Heb je vragen? Stel ze me gerust via een dm op facebook of Instagram.

Alle goeds!
Myrte, verloskundige