JONGE KINDEREN & CORONA

Nederlandse kinderartsen houden vanaf begin april gegevens bij van kinderen die vanwege Corona gezien of opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Dit is de COPP-studie, Covid in Pediatric Patients.

Drie dingen die me opvallen:

1) Er zijn nu 46 kinderen tot 2 jaar bekend bij de ziekenhuizen die meedoen aan de studie. Deze baby’s en dreumessen konden soms na onderzoek door een kinderarts thuis uitzieken, soms werden ze opgenomen. Opvallend vind ik dat 37% meisje was en 63% jongen. De onderzoekers geven daar nu nog geen uitleg bij.

2) Jonge kinderen, tot 5 jaar, hadden als meestvoorkomende klacht koorts, dat was bij bijna 20% het geval. Als tweede meestvoorkomende klacht wordt een bovenste luchtweginfectie genoemd, dat is bijv. een verkoudheid of hoesten. 15% Van de kinderen tot 5 jaar had dit als klacht.

3) Van de 114 kinderen en tieners die bij de COPP-studie bekend zijn, is 40% een baby of dreumes (0-2 jaar). Dit is veel, maar het hoeft niet zo te zijn dat deze jonge kinderen vaker ziek worden. Een goede verklaring kan zijn dat ouders laagdrempeliger contact zoeken voor een jong kind en dat artsen deze jonge kinderen ook vaker voor de zekerheid naar het ziekenhuis laten komen. Hoeveel van deze kinderen ook echt opgenomen zijn, is nu niet gepubliceerd.

De onderzoekers maken nu ook nog geen onderverdeling in jonge baby’s, baby’s en dreumessen. In het algemeen zeggen Nederlandse kinderartsen dat het ziektebeeld door Corona bij baby’s mild is of zelfs zonder symptomen verloopt. Dit zien ze gelukkig ook bij te vroeg geboren baby’s, die over het algemeen toch kwetsbaarder zijn bij infecties.

Met deze COPP-studie komen artsen hopelijk snel meer te weten over de baby’s en jonge kinderen die wel ziek worden en welke behandeling dan het beste is.

Alle goeds!

Myrte, verloskundige