• Het JANSSEN-vaccin rondom ZWANGERSCHAP, 5 vragen beantwoord •


Vanaf vandaag mag je kiezen voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin.
Hoe zit dat als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft?

//1 Waarom zou je kiezen voor een vaccin van Janssen i.p.v. een vaccin van Pfizer of Moderna?
Het Janssen-vaccin heeft als grote voordeel dat er maar 1 injectie van nodig is. Dus als je bang bent voor injecties of binnenkort al op vakantie gaat en daarvóór al beschermd wilt zijn, kan het handig zijn om voor dit vaccin te kiezen.
Het heeft na 2 weken al z’n optimale werking bereikt. Dan ben je voor 67% beschermd tegen ziek worden door Corona en zelfs voor 85% tegen ernstig ziek worden en 100% voor overlijden. Het is dus een zeer effectief vaccin.

//2 Het Janssen-vaccin zit toch niet meer in de vaccinatiestrategie i.v.m. een ernstige bijwerking?
Klopt. Een paar weken geleden (vanaf geboortejaar 1981) is besloten het niet meer standaard aan te bieden. Er is namelijk een hele kleine kans (wrsl 1 op 100.000 toedieningen of nog minder vaak) dat je zo’n 7-20 dagen later een ernstige vorm van trombose krijgt. Hierbij heb je bloedstolsels in je vaten, maar ook meer kans om juist een inwendige bloeding te krijgen. Deze bijwerking is in NL nu 1 keer gemeld op 450.000 injecties. Mensen die dit krijgen, hebben bijv. extreme hoofdpijn of buikpijn.
Omdat het een effectief vaccin is en de bijwerking zo zeldzaam is, heeft minister de Jonge toch besloten dat iedere 18-plusser nu zelf mag kiezen of ze het vaccin wil of niet.

//3 Ik heb een kinderwens, kan ik het Janssen-vaccin nemen?
Als je binnenkort zwanger wil worden, maar zeker weet dat je dat op het moment van vaccinatie nog NIET bent, kun je het Janssen-vaccin nemen.
Bij proefdieronderzoek (konijnen) zijn er geen directe of indirecte schadelijke gevolgen gezien voor vruchtbaarheid, zwangerschap of de ontwikkeling van de jongen. Na vaccinatie hoef je geen pauze in te lassen voordat je zwanger wordt.
Zit je nu in een vruchtbaarheidstraject? Bijv. IVF of ICSI? Dan wordt je een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna) geadviseerd. Stem dan ook je vaccinatie af met je behandelaar.
En als je op het moment van vaccinatie zwanger zou kunnen zijn, ook dan adviseren we je een mRNA-vaccin.

//4 Ik ben zwanger, kan ik het vaccin van Janssen nemen?
Als je nu in verwachting bent, adviseren we je een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna), omdat daar de meeste ervaring mee is onder zwangere vrouwen (inmiddels zijn er ruim 125.000 gevaccineerde zwangeren in de VS).

//5 Ik ben kortgeleden bevallen, kan ik het vaccin van Janssen nemen?
Als je minder dan 3 maanden geleden bevallen bent, adviseren gynaecologen je een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna), omdat daar de meeste ervaring mee is onder kraamvrouwen. Het maakt daarbij niet uit of je borst- of flesvoeding geeft.
Als je kindje bij je drinkt, dan kun je ook gewoon gevaccineerd worden. De verwachting is dat de vaccins niet in je melk terechtkomen. De antistoffen die je aanmaakt, doen dat wel en beschermen mogelijk ook je kind tegen Corona. Het is niet nodig om na vaccinatie een pauze in te lassen met het geven van borstvoeding.
Ben je langer dan 3 maanden geleden bevallen? Dan kun je nu ook kiezen voor het vaccin van Janssen.

Tot slot, hoe regel je het?
Je kunt bellen met het telefoonnummer 0800-1295 en dan een afspraak maken (als je er doorheen komt 😉). Zeg een eerder gemaakte afspraak voor Pfizer of Moderna nog niet af voordat je een afspraak voor het Janssen-vaccin hebt gemaakt.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige