• Heb je een baby? Wees dan alert op het RS-virus! •

Het RS virus kan kinderen verkouden maken en vooral jonge baby’s ook echt ziek. Ze krijgen het dan benauwd en hebben moeite met ademhalen.

Gewoonlijk komt het virus voor in de herfst en winter, maar nu zien kinderartsen een uitbraak in de regio Rotterdam.

Bijzonder, want sinds de eerste lockdown kwam het RS virus juist nauwelijks meer voor. Waarschijnlijk door alle maatregelen als afstand houden, handen wassen en weinig contacten in huis.

Mogelijk is er nu een uitbraak, omdat we de afgelopen anderhalf jaar onze weerstand tegen dit virus wat zijn verloren. Nu gaat de samenleving weer open en verspreiden we het blijkbaar makkelijker, ondanks het mooie weer.

Als je een baby hebt, hoeft een verkoudheid niet erg te zijn. Maar een jonge baby, onder de 2-3 maanden, die verkouden is en het benauwd heeft, daar moet je de huisarts voor bellen.

Die benauwdheid kun je opmerken doordat je baby heel snel ademt en ook moeite moet doen om adem te halen. Dan zie je intrekkingen op de borstkas, je baby ademt als het ware heel overdreven in.

Het liefst houd je natuurlijk dit RS-virus buiten de deur!Om besmetting te voorkómen is hygiëne belangrijk, dus iedereen die je baby vasthoudt, moet goed z’n handen wassen. En bezoek dat verkouden is, mag op een later moment langskomen.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige