GROEIECHO’S na CORONA?

Moet de groei van je baby nauwkeuriger in de gaten worden gehouden als je Covid-19 hebt gehad in je zwangerschap?

Het meest recente advies (begin september) van o.a. NL verloskundigen en gynaecologen is dat dit alleen nodig is als je ernstig ziek bent geweest. Dit betekent dat je een opname in het ziekenhuis nodig had vanwege Covid-19.

Onlangs verscheen er een NL onderzoek dat Covid-19 een placenta kan beschadigen. Is het dan niet verstandig om álle zwangeren groeiecho’s aan te bieden als ze Covid-19 gehad hebben?

Uit groot internationaal onderzoek, waarbij veel onderzoeken samen worden bekeken, ontstaat gelukkig nu NIET het beeld dat Covid-19 in de zwangerschap groeivertraging veroorzaakt.

Ook baby’s die in de 1e golf in NL werden geboren na een Coronabesmetting bij de moeder, hadden vergelijkbare geboortegewichten als baby’s van 2 jaar eerder.

De beschadigingen in de placenta lijken meer acuut te ontstaan. We weten nog niet hoe vaak dat gebeurt en het is helaas niet mogelijk om met een echo de placenta te bekijken. Er is wel beschreven dat baby’s door de beschadiging van de placenta in de problemen kunnen komen.

Een baby die minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt, zal energie gaan sparen voor belangrijke organen als hersenen en nieren. De bewegingen worden dan minder dan je gewend bent. Belangrijk is daarom dat de bewegingen, het ‘leven’, van je baby je dagelijks geruststellen. Als je hierover twijfelt, moet je dezelfde dag nog je verloskundige of gynaecoloog bellen.

Dit dagelijkse leven voelen, is voor álle zwangeren belangrijk, niet alleen als je weet dat je Covid-19 gehad hebt!

Alle goeds!

Myrte
verloskundige