• GEEN VOORRANG voor ZWANGERE VROUWEN bij VACCINATIE tegen CORONA •

Demissionair minister de Jonge heeft op 29 mei laten weten dat zwangere vrouwen niet eerder zullen worden uitgenodigd voor een Coronavaccinatie.

Eerder was daar sprake van, omdat zwangeren een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden van Corona dan hun niet- zwangere leeftijdsgenoten.

Eén van de redenen dat er geen voorrang komt, is dat de vaccinatiecampagne nu flink op stoom is. Gezonde zwangere vrouwen zijn al snel, binnen een paar weken, aan de beurt.
Sinds vandaag, 30 mei, kunnen vrouwen uit 1977 en 1978 hun afspraak inplannen en elke dag komen er geboortejaren bij.

Om voor zwangeren nu alsnog een voorrangspositie te regelen, levert nauwelijks tijdswinst op, aldus de Jonge.

Een ander argument is dat de meest kwetsbare zwangeren grotendeels al een uitnodiging hebben gehad.
Zij werken bijvoorbeeld in de zorg, waardoor ze meer kans hebben om het Coronavirus op te lopen of hebben een aandoening waardoor ze jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen.

Blijft er toch nog een flinke groep zwangere vrouwen over die nog een paar weken moet wachten op een uitnodiging voor vaccinatie en pas een aantal weken daarná beschermd zal zijn.

En hoewel de absolute kans om heel ziek te worden gelukkig klein is, is die kans bij hen wel hoger dan bij niet-zwangere leeftijdsgenoten. Een zwangerschap is om meerdere redenen een belasting voor je lichaam, waardoor een infectieziekte heviger kan verlopen.

Voor álle zwangeren blijft dan ook gelden, zeker nu de samenleving steeds meer opengaat: blijf je beschermen tegen het Coronavirus.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige