De laatste cijfers over zwangerschap en Covid-19 in Nederland

Tot 17 november 2021 zijn er in Nederland 9570 zwangeren en kraamvrouwen gemeld met een bewezen Corona-infectie. Ze hadden ofwel een positieve PCR-test óf antistoffen in hun bloed na een eerder doorgemaakte infectie.

Tot 1 mei 2021 konden álle zwangeren met Covid-19 gemeld worden bij onze nationale registratie ‘NethOSS’, dat waren er in totaal 9306.

Ná 1 mei zijn alleen nog vrouwen geregistreerd die een opname nodig hadden of hun kindje verloren. Het is uiteraard heel belangrijk dat hier heel goed naar gekeken wordt, vandaar dat de registratie op 1 plek gebeurt.

In totaal zijn er nu 741 vrouwen tijdens hun zwangerschap opgenomen en 63 in hun kraamtijd (tot 6 weken na de bevalling). 44% Van deze opnames was vanwege Coronaklachten, het merendeel had dus een andere reden van opname waar vervolgens ook Corona bij kwam kijken.

96 Vrouwen hebben een IC-opname nodig gehad, dat is vanaf 1 maart 2020 tot nu. 65 Vrouwen lagen op de High Care (HC). Dan ben je nog steeds heel erg ziek, maar heb je geen beademing nodig. 22 Van de vrouwen op de HC hebben ook op de IC gelegen.

Wat de IC betreft, zijn er dus 96 opnames geweest van 804 opnames in totaal. Dat is 12%. Eind april was dit nog 36 op 455; 8%. Het beeld is dat de deltavariant zwangeren vaker ernstig ziek maakt en mogelijk zie je dat aan deze cijfers.

Van alle gemelde vrouwen moest 44% hoesten en had 26% koorts. Als je koorts hebt bij een Corona-infectie is het advies om die te onderdrukken met paracetamol. Maar overleg dan zeker met je zorgverlener wat wijsheid is.

217 Vrouwen hebben zuurstof nodig gehad, 42 hadden ook beademing nodig. Er wordt niet beschreven of dit zwangeren of kraamvrouwen waren. 5 Vrouwen kregen een ECMO-behandeling, waarbij een machine tijdelijk de wisseling van zuurstof en koolstofdioxide van de zeer zieke longen overneemt.

In de eerste golf overleed in Nederland 1 kraamvrouw, daarna heb ik niets meer gelezen of gehoord over een moedersterfte door Covid-19 in Nederland.

Al met al geen fijne berichten. Toch hebben de meeste zwangeren met Corona gelukkig géén ziekenhuisopname nodig en al helemaal geen IC-opname. Maar de moeders en de gezinnen die dit wel treft, wens ik heel veel sterkte.

Binnenkort geef ik ook een update over bevallen met Covid-19 en wat we weten over de baby’s van met Corona besmette zwangeren.

Alle goeds!
Myrte, verloskundige

(Eerstvolgende bijscholing Covid-19 & zwangerschap geef ik op 29 november en 14 december.)

Bron: NethOSS