Kinderarts Illy in Jinek: “Kinderen werden niet heel erg ziek van de oorspronkelijke variant en worden ook niet ziek van deze variant.”
// 1 Wat is de Britse variant?
Vanaf september is er in Groot-Brittannië een mutatie van het Coronavirus die het virus zo’n 40-70% besmettelijker maakt. Dat zorgt daar nu voor overvolle ziekenhuizen, een zorgelijke situatie.
Het is overigens heel normaal voor een virus om steeds iets te veranderen, te muteren. Er zijn van het Coronavirus al tientallen bekend. Als zo’n verandering het virus ‘succesvoller’ maakt, zal de gemuteerde versie de overhand krijgen.
// 2 Wordt je zieker van deze Britse mutatie?
Nee, dat beeld ontstaat gelukkig niet, ook niet voor zwangeren. Maar er worden wel meer mensen door besmet en daardoor worden er ook meer mensen ziek.
Als je klachten krijgt van het Coronavirus, ben je vaak zo’n 5 dagen ziek. Daarna knap je op óf je wordt juist zieker met bijvoorbeeld benauwdheid en longontsteking.
// 3 Werken de vaccins tegen dit gemuteerde virus?
Pfizer, de ontwikkelaar van het vaccin Comirnaty, zegt dat bij bloedonderzoek in een laboratorium de antistoffen die ontstaan na vaccinatie ook effectief bleken te zijn tegen deze Britse variant.
Dus de verwachting is dat het zo zal zijn.
// 4 Worden jonge kinderen er zieker van?
Dat beeld ontstaat gelukkig nu niet. Gister benadrukte Karoly Illy, kinderarts en lid van het OMT, dat in het praatprogramma Jinek.
Onderzoekers vragen zich wel af of jonge kinderen deze Britse variant van het virus makkelijker overdragen dan de variant die nu in Nederland dominant is. Er was in december namelijk een opvallende uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek. Deze wordt nu verder onderzocht; alle inwoners ouder dan 2 jaar van de gemeente Lansingerland worden opgeroepen om zich te laten testen.
Als er meer bekend is over de bijdrage van jonge kinderen in de overdracht van de Britse variant wordt er een besluit genomen wanneer de kinderopvang en de basisscholen weer open kunnen. Nu is de streefdatum 25 januari.
// 5 In hoeverre is de Britse variant al verspreid in Nederland?
De schatting is dat nu zo’n 2-5% van de positieve testen een besmetting met deze nieuwe mutatie is. Minister de Jonge zegt dat het een kwestie van tijd is voordat ook in Nederland de Britse mutatie dominant zal zijn. Zaak is nu om de verspreiding zoveel mogelijk te vertragen, zodat het vaccinatieprogramma ondertussen op stoom kan komen.