Covid-19 & babysterfte

Het is ‘Baby Loss Awareness Week’, waarin aandacht wordt gegeven aan het verliezen van je baby tijdens of vlak na je zwangerschap. Een heftig onderwerp.

In Nederland hebben we het over babysterfte als een kindje na 22 weken zwangerschap overlijdt. Deze grens zal voor ouders niet zo scherp liggen; zij verliezen ook een kind wanneer deze nog geen 22 weken oud is.

Een verlies en een gemis waar ik me alleen maar een zeer bescheiden voorstelling van kan maken, want godzijdank heb ik 3 gezonde kinderen. Maar ik las ooit dat je dit niet zozeer verwerkt, maar gaandeweg in je leven verweeft. Dat vind ik een mooie omschrijving.

Maar wat weten we nu over Covid en babysterfte? Heb je meer kans om je kindje te verliezen wanneer je Corona oploopt?

De laatste update over Covid & zwangerschap in NL is alweer van half augustus 2021. Op dat moment waren 28 baby’s van bijna 9400 moeders die Covid gehad hadden, tijdens de zwangerschap overleden. 4 Baby’s overleden kort na de geboorte.

Wat hiervan de precieze oorzaak is, wordt niet beschreven of wordt nog onderzocht. Helaas is babysterfte van alle tijden en kan het toeval zijn dat het gebeurt in een zwangerschap van een moeder die Covid gehad heeft.

Er is in de afgelopen 1,5 jaar in ieder geval géén beeld ontstaan dat baby’s in de baarmoeder besmet worden en als direct gevolg daarvan overlijden.

Mogelijk speelt vroeggeboorte door Covid wel een rol. Hoge koorts kan een vroeggeboorte in gang zetten en soms is het nodig om een moeder (veel) te vroeg te laten bevallen, omdat ze beademing nodig heeft.

We weten inmiddels ook dat in zeldzame gevallen het Coronavirus de placenta ernstig kan beschadigen, waarvan in een NL onderzoek beschreven is dat 1 kindje daarbij overleed.

In een groot internationaal onderzoek naar Covid-19 & zwangerschap, waarin 192 studies bij elkaar genomen zijn, staat: “The overall rates of stillbirth and neonatal death are low in women with suspected or confirmed covid-19.” (Allotey BMJ, maart 2021)

Covid kán bij ernstige ziekte van de moeder of bij het verslechteren van de placenta wel een babysterfte als gevolg hebben. Ik zou daar geen % aan durven te verbinden; daarvoor moeten we eerst nog meer te weten komen over Covid-19 & zwangerschap.

De kans om je baby te verliezen door Covid tijdens de zwangerschap en na de geboorte lijkt erg klein. De meeste kinderen van Covid-positieve moeders worden gelukkig gezond geboren.

Alle goeds!
Myrte
Als verloskundige hou ik sinds maart 2020 de ontwikkelingen bij rondom Covid-19 & zwangerschap.

PS: Heb jij een vraag over Covid-19 & zwangerschap? Stel ‘m me in een berichtje via Instagram of facebook.