Coronavaccinatie en zwangerschap, 3 veelgestelde vragen

Op 8 januari 2021 kwamen gynaecologen en verloskundigen met een standpunt over vaccinatie tegen Corona rondom zwangerschap. Dit standpunt gaat ALLEEN over de zogenaamde mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna.

1) Wat is de kern van het standpunt over Coronavaccinatie en zwangerschap?

De geboortezorgverleners adviseren om zwangeren NIET routinematig te vaccineren met de nieuwe Coronavaccins.

Voor 2 groepen zwangeren vinden ze het WEL zinvol:

  1. Zwangeren met ernstige al bestaande ziektes en aandoeningen &
  2. Zwangeren die door hun werk een hoge en niet te vermijden kans hebben om het virus op te lopen.

2) Wat zijn de onderliggende ziektes en aandoeningen waarbij een mRNA-vaccin tegen Corona wordt geadviseerd tijdens de zwangerschap?

In het kort gaat dit om zwangeren met chronische long- en hartproblemen, met slecht ingestelde suikerziekte, met ernstige nierziekte waarvoor dialyse of een transplantatie nodig is, met een sterk verminderde afweer, bijvoorbeeld door zware medicatie, kanker of na een orgaantransplantatie, zwangeren met een ernstige leverziekte, zwangeren met hiv die nog niet behandeld worden of slechte bloedwaardes hebben en zwangeren met zeer ernstig overgewicht; een BMI vanaf 40, gemeten net vóór af aan het begin van de zwangerschap. Dan weeg je bijv. 110 kg bij 1,65 m. of 116 kg bij 1,7 m. lengte.

Het gaat dus om hele serieuze aandoeningen, waarvoor je onder behandeling bent bij een medisch specialist. Zij of hij kan met je bespreken wat in jouw geval wijsheid is en de voor- en nadelen van eventuele vaccinatie met je doornemen.

3) Is het veilig om in m’n zwangerschap gevaccineerd te worden?

Het eerlijke antwoord? Dat is nog niet helemaal onderzocht. Zwangere vrouwen worden namelijk uitgesloten van deelname aan de onderzoeken waarmee de ontwikkelaars de veiligheid en effectiviteit van hun vaccins onderzoeken.

Maar er zijn natuurlijk altijd deelnemers die alsnog zwanger worden en bovendien zijn er wereldwijd inmiddels heel wat vrouwen gevaccineerd, waarvan er ongetwijfeld ook een aantal toch zwanger blijken te zijn of dat kort na de vaccinatie worden. Deze vrouwen worden vervolgens intensief gevolgd en zo ontstaat steeds meer kennis.

In theorie verwacht men GEEN nadelige effecten van de vaccinaties van Pfizer en Moderna tijdens de zwangerschap.

De vaccins bevatten niet het virus zelf, maar een ‘afleescode’ (mRNA) waarmee je lichaam zelf bepaalde eiwitten aanmaakt waar je afweersysteem vervolgens op kan reageren. Dit mRNA valt binnen een paar uur uit elkaar en komt niet in je celkernen terecht, waar je DNA zit.

Het vaccin kan dus NIET je DNA veranderen en je kunt er ook GEEN Corona van krijgen.

Door dit werkingsmechanisme verwachten de Nederlandse gynaecologen GEEN nadelige effecten voor jou als zwangere of voor je ongeboren kind. Maar ze zeggen er zelf wel bij: “Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.”

Er valt nog véél meer te zeggen over de vaccinatie tegen Corona in je zwangerschap, bij kinderwens of tijdens het geven van borstvoeding. En welke beroepen zijn het nu waarbij een vaccinatie in je zwangerschap geadviseerd wordt?

De komende tijd duik ik hier verder in. Volg mijn facebook-pagina @jeverloskundige om up to date te blijven of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Alle goeds!
Myrte, verloskundige

Lees hier het hele standpunt