CORONAVACCIN & ZWANGERSCHAP, 3 veelgestelde vragen

Het zit er nu echt aan te komen, de eerste vaccinaties tegen Corona. Zorgpersoneel dat voor kwetsbare mensen zorgt, wordt als eerste uitgenodigd.

Dit zijn vaak vrouwen, die mogelijk ook een kinderwens hebben of zwanger zijn.

Wat weten we nu?

// Is het veilig om tijdens je zwangerschap het vaccin te krijgen?

Op dit moment is er nog nauwelijks informatie over de combinatie van het Coronavaccin en zwangerschap.Pfizer, de fabrikant van het vaccin dat als eerste in NL beschikbaar is, raadt vaccinatie tijdens zwangerschap én borstvoeding op dit moment AF. Ook adviseren ze om 2 maanden na het krijgen van het vaccin NIET zwanger te worden.

// Ik heb al Corona gehad, heb ik het vaccin nog wel nodig?

Het is nog niet bekend of en hoelang je na een infectie met Corona beschermd bent voor een herinfectie. Deze bescherming wisselt ook nog eens per persoon. Een doorgemaakte infectie is dus niet persé een vervanging voor vaccinatie. In jouw geval zal het vaccin je immuniteit nog een extra ‘boost’ geven.

// Kun je kiezen welk vaccin je krijgt?

Het eerste vaccin dat straks beschikbaar is en aan zorgmedewerkers wordt aangeboden, is dat van Pfizer. Later volgen er hoogstwaarschijnlijk nog andere vaccins, bijvoorbeeld die van Moderna en AstraZeneca. Als je gevaccineerd wordt, kun je niet kiezen met welk vaccin dat gebeurt.Wel dringt het bijwerkingencentrum Lareb er op aan om heel goed te registreren wie welk vaccin krijgt toegediend en van welke ‘batch’ dit vaccin afkomstig is. Zo kan er optimaal worden gereageerd bij eventuele (zeldzame) bijwerkingen.

De ontwikkelingen gaan snel op dit gebied! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!