• Coronaklachten? Het kán ook iets anders zijn! •

Gelukkig hebben de meeste zwangeren in Nederland een gezonde zwangerschap. Met dit bericht wil ik je dan ook zeker niet ongerust maken.

Wel extra alert. Want de symptomen van Corona kunnen lijken op die van een ernstige (en gelukkig zeldzame) zwangerschapscomplicatie.

Het gaat hier om pre-eclampsie, vroeger ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Hierbij reageert je lichaam heel heftig op je zwangerschap. De precieze oorzaak weten we nog niet. Ook als kraamvrouw kun je deze aandoening krijgen.

Je hebt dan vaak een hoge bloeddruk en klachten als hoofdpijn, duizeligheid, sterretjes zien, misselijkheid en braken. Ook kun je pijn krijgen in je bovenbuik of het gevoel hebben dat je kleren daar heel strak zitten.

Je kunt ook vocht vasthouden in je benen, handen en gezicht. Dit kun je opmerken doordat je in korte tijd veel aankomt in gewicht.

Het is een zeer ernstig ziektebeeld, waardoor je de aandoening zo vroeg mogelijk op het spoor wil komen.

Veel zwangeren en kraamvrouwen met beginnende pre-eclampsie zeggen dat ze zich niet zo lekker, of zelfs grieperig voelen.

En daar zit ‘m het venijn.

Want nu het aantal Coronabesmettingen weer hoog is, kun jij of je zorgverlener onterecht denken dat je symptomen bij Corona horen. En door de bekende tunnelvisie kan de mogelijkheid dat je pre-eclampsie hebt, naar de achtergrond verdwijnen.

Wat kun jij doen?

• Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je ongerust bent door bovengenoemde klachten.

• Vertel heel duidelijk wat je precies voelt, ook als je denkt dat het niet zo belangrijk is.

• Vraag of het geen pre-eclampsie zou kunnen zijn. Zo help je een zorgverlener om deze optie te overwegen.

• Ben je na het contact met je zorgverlener gerustgesteld? Mooi. Maar bel zeker terug als je klachten aanhouden of erger worden.

Wil je meer weten over pre-eclampsie? De Hellp Stichting biedt je veel informatie en ook lotgenotencontact.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige