• CORONA & VROEGGEBOORTE •

8,1% van zwangeren met Corona in NL bevalt te vroeg. Wat weten we daarvan? 3 Vragen beantwoord.

// 1 Wat is een gezonde zwangerschapsduur om geboren te worden?

Je uitgerekende datum is geen uiterste houdbaarheidsdatum! Ongeveer 5% van de zwangeren bevalt op die dag. Sommige kindjes komen eerder, de meesten de week erna.

Een gezonde termijn om geboren te worden is tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Daarvóór noemen we het een vroeggeboorte.

// 2 Heb je door Corona meer kans om te vroeg te bevallen?

Dat is nog best lastig om goed te beantwoorden.

In een grote internationale studie zien ze 6% spontane vroeggeboortes bij vrouwen die Corona hadden (doorgemaakt) in hun zwangerschap. Dat is een normaal cijfer.

Maar ze zien daarnaast ook te vroege bevallingen die opgewekt zijn (nog eens 11%). Waarbij artsen dus besluiten om eerder in te leiden.

De reden is niet altijd duidelijk, maar bij erg zieke vrouwen wordt de bevalling soms eerder ingeleid om de moeder daarna sneller te laten herstellen.

// 3 Hoe staat het met vroeggeboortes in Nederland?

Van de zwangere vrouwen in NL van wie bekend is dat ze Corona hebben (doorgemaakt), beviel in totaal 8,1% vóór 37 weken.

In 2019, toen er nog geen Corona was, was dat cijfer in NL 5,9%.

Onder de groep zwangeren met Corona in NL is het percentage vroeggeboortes dus verhoogd.

Het beeld wat nu ontstaat, is dat je van Corona zélf geen vroeggeboorte krijgt. Het advies is wel om bijkomende koorts te onderdrukken met paracetamol. (Hoge) koorts kan in zeldzame gevallen een vroeggeboorte in gang zetten. Bij koorts overleg je dan ook met je verloskundige of gynaecoloog.

Als je als zwangere erg ziek wordt door Corona, heb je wél meer kans om te vroeg te bevallen. Niet zozeer door het Coronavirus zelf, maar doordat je ingeleid kan worden voor een beter en sneller herstel.

Van 6 vrouwen in NL is nu bekend dat ze vanwege Corona een vroege keizersnede of inleiding kregen.

De kans om als zwangere erg ziek te worden door Corona is gelukkig niet zo groot (hoewel elke zieke zwangere er natuurlijk 1 teveel is!)

1,1% Van de zwangeren met Corona in NL (van wie dus bekend is dat ze besmet waren) had een behandeling op de High Care of Intensive Care nodig.

En waarschijnlijk ligt dit percentage nog lager, omdat er ook zwangeren zonder klachten Corona doormaken of niet gemeld worden in de landelijke registratie van zwangeren met Corona.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

Als Je Verloskundige geef ik bijscholing en voorlichting over Corona & zwangerschap. Schrijf je hier in voor updates!

Agenda:
do 4 febr: bijscholing voor studenten over Corona & zwangerschap
di 9 febr: bijscholing voor verloskundigen over Coronavaccinaties rondom zwangerschap

(Bronnen: NethOSS en Peristat)