• Corona & Keizersnede •

17% van de NL vrouwen van wie we weten dat ze Corona hadden tijdens hun zwangerschap of kraambed is bevallen met een keizersnede. 16,6% Om precies te zijn.

En ik ben daar blij om, want dat is vergelijkbaar met het landelijke percentage van vóór Corona. Dat was in 2019 15,7% (Perined).

Er ontstaat dus niet een beeld dat vrouwen die Corona hadden in hun zwangerschap daarna veel vaker met een keizersnede bevielen. Gelukkig, want een keizersnede is een grote buikoperatie, die je alleen in wilt zetten als de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Aan het begin van de Coronacrisis werden er internationaal wel veel keizersnedes gedaan, in de hoop om zo besmetting van de baby te voorkómen. Dit gaf hele schrijnende beelden van pasgeboren baby’s die meteen gescheiden werden van hun zieke moeders. Inmiddels weten we al lang dat dit absoluut niet nodig is en je ziet dit dus ook niet terug in de NL cijfers.

Maar: vrouwen die TIJDENS hun bevalling ziek zijn door Corona, hebben wél een hogere kans om met een keizersnede te bevallen. Dit is ook niet zo vreemd, want een ziek lichaam zal minder goed in staat zijn om vlot te bevallen en weeën goed te doorstaan. Ook kan ik me voorstellen dat er laagdrempeliger wordt ingegrepen met een keizersnede als de baby laat merken dat ze het moeilijk heeft.

Tot slot is er een aantal vrouwen die zo ziek waren dat hun kindje te vroeg met een keizersnede geboren werd, om zo de moeder beter te kunnen behandelen. Dit is in NL een paar keer voorgekomen, maar is natuurlijk bijzonder heftig.

Maar al met al is het beeld bemoedigend en lijkt het er nu niet op dat een doorgemaakte infectie met Corona je meer kans op een keizersnede geeft.

Alle goeds!
Myrte, verloskundige

(Di 18 mei: bijscholing Coronavaccinatie & zwangerschap voor collega verloskundigen)