Corona & Borstvoeding, 5 vragen beantwoord

1) Kan ik borstvoeding blijven geven als ik Corona heb?

Zeker! De voordelen van borstvoeding wegen op tegen het risico dat je het virus door je nabijheid overdraagt aan je kind. Het RIVM adviseert wel om een medisch mondmasker te dragen tijdens het voeden. Deze kun je 3 keer gebruiken. En was van tevoren goed je handen, ook als je gaat kolven. Het Kenniscentrum kraamzorg adviseert ook om zo’n masker te dragen als je kolft, bij het RIVM wordt dat niet benoemd.

Hoe lang deze maatregelen nodig zijn, kun je overleggen met de GGD. Het hangt o.a. af van je symptomen.

Als je heel ziek bent door Corona, kun je ervoor kiezen om te (laten) kolven en je melk door een ander te laten geven, als dat je minder energie kost dan zelf te voeden. Je kunt ook tijdelijk minder voeden en later je productie weer omhoog brengen. Een lactatiekundige kan je hierbij helpen.

2) Komt het Coronavirus in mijn melk als ik besmet ben?

Daar zijn naar mijn weten nog geen aanwijzingen voor. Het idee is nu dat je kind NIET besmet kan raken door het drinken van moedermelk. Je kunt dus ook gerust gekolfde moedermelk geven uit je ‘besmette’ periode. Het kenniscentrum kraamzorg adviseert wel om de buitenkant van flesjes na het kolven met 70% alcohol te ontsmetten.

3) Komen antistoffen in mijn melk?

Ja, dat is aangetoond in een grote NL studie (Covid-Milk van het Amsterdam UMC). Zo’n 5 maanden na besmetting zagen onderzoekers nog antistoffen in melk en soms zelfs nog maanden langer. Die antistoffen bleken in een laboratorium het (oorspronkelijke) Coronavirus te kunnen neutraliseren; spectaculair! Het idee is dat moedermelk een beschermend laagje geeft op de slijmvliezen van een baby of kind dat het virus tegenhoudt.

Bijzonder is dat ook moedermelk van niet-besmette moeders een neutraliserend effect had op het virus! Hoe dit precies werkt, wordt nu onderzocht.

4) Kan ik een Coronavaccin nemen als ik borstvoeding geef?

Ja, het standpunt van o.a. NL gynaecologen en verloskundigen is dat dit kan. Het is dan niet nodig om een pauze in te bouwen met het geven van borstvoeding. Het is wel nog onbekend of Coronavaccins in moedermelk terechtkomen. De verwachting is dat dit níet zo is. Als het wel zo is, is de verwachting dat het geen problemen geeft voor de drinkende baby, omdat het om ‘niet-levende’ vaccins gaat.

Als je nog geen 3 maanden geleden bevallen bent, worden je de vaccins van Pfizer en Moderna geadviseerd. Na 3 maanden kun je ook voor het Janssen-vaccin kiezen. Het maakt hierbij niet uit of je borstvoeding geeft of niet.

5) Bescherm ik met een vaccinatie tijdens borstvoeding ook indirect m’n kind?

Het is aangetoond dat de antistoffen die je als moeder aanmaakt na vaccinatie in je moedermelk terecht kunnen komen. De verwachting is dat die je baby dan beschermen, maar dat is naar mijn weten nog niet in een onderzoek aangetoond. We weten wel dat dat bij andere infectieziektes zo werkt.

Tot zover!
Wat wil jij weten over Corona & borstvoeding? Stel je vraag gerust mijn socials.
En wil je updates ontvangen over Corona & zwangerschap? Schrijf je hier in!

Alle goeds!
Myrte, verloskundige