Corona bij ZWANGEREN met OVERGEWICHT, loop je extra risico?

Corona en pre-eclampsie

Je hebt vast al gehoord dat mensen die erg ziek worden door Corona vaak ook overgewicht hebben.

Maar hoe zit het bij zwangeren?

Vanuit de 1e golf in Nederland zijn daar nu meer gegevens over bekend:

Van 312 zwangeren en kraamvrouwen met een bewezen Coronabesmetting, bleek de helft (50%) overgewicht te hebben. En van alle voor Corona in het ziekenhuis opgenomen zwangeren en kraamvrouwen 58%.

(Interessant is dan natuurlijk hoeveel % van álle zwangeren en kraamvrouwen overgewicht heeft; die cijfers kon ik nu nog niet vinden.)

Overgewicht is hier bedoeld vanaf een BMI van 25.

Dat heb je als je bijvoorbeeld 73 kg weegt en 1,70 m. lang bent. Of 68 kg weegt bij 1,65 m. lengte. Het gaat dan om je gewicht net voor je zwangerschap of gemeten in de eerste 12 weken.

Het idee is o.a. dat vetcellen allerlei stofjes aanmaken die je immuunsysteem verzwakken. Daardoor kan een infectie met Corona heftiger verlopen.

De cijfers:

De kans om vanwege Corona opgenomen te worden in het ziekenhuis voor zwangeren met Corona én een BMI van 25 of meer was in de 1e golf zo’n 31%.

Dit was duidelijk verhoogd t.o.v. zwangeren met Corona en een BMI onder de 25. Zij hadden 18% kans op opname.Met het verder oplopen van het BMI werd het risico op opname ook hoger.

Wat kun je zelf doen?

Als je al in verwachting bent, kun je zorgen voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezond eten. Afvallen is nu niet verstandig, maar je gewichtstoename binnen normale grenzen houden (zo’n 12-15 kg) kan vaak wél.

Als je al zwanger bent en overgewicht hebt, is een kleinere toename in gewicht verstandig. Bespreek het met je eigen verloskundige of gynaecoloog.

Als je hier hulp bij wilt, kan een diëtiste je begeleiden. De basisverzekering vergoedt drie uur van haar ondersteuning, maar dit gaat wel van je eigen risico af.

Ben je nog niet in verwachting en heb je overgewicht?

Dan is het advies om gewicht te verliezen vóórdat je zwanger wordt. Dit hoeft niet eens heel veel te zijn; een hoogleraar overgewicht vanuit het Erasmus MC noemt dat een verlies van 5% gewicht al gezondheidsvoordelen oplevert! Dat is voor veel vrouwen haalbaar.

Ook hierbij kun je je laten begeleiden door een diëtiste of via je huisarts om meer ondersteuning vragen.

Alle goeds!
Myrte de Geus – Je Verloskundige