• CORONA & aangeboren AFWIJKINGEN •

Als je als moeder Corona hebt (gehad) in je zwangerschap, heb je dan meer kans op een kind met een aangeboren afwijking?

Al vóór Corona werd zo’n 3 tot 4 op de 100 baby’s in Nederland geboren met een aangeboren afwijking. Dit kan iets kleins en onschuldigs zijn, maar ook iets groots, zoals een hartafwijking.

Van sommige ziektes weten we al dat ze in je zwangerschap de aanleg en ontwikkeling van je kindje kunnen verstoren. Dit zijn bijvoorbeeld rode hond (rubella) en toxoplasmose.

Corona lijkt dit gelukkig níet te doen. Uit groot internationaal onderzoek* ontstaat geen beeld dat Corona in de zwangerschap een verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen.

En ik schrijf bewust ‘lijkt’, want we leren nog altijd bij over deze nieuwe ziekte. En sommige aangeboren afwijkingen komen (gelukkig) maar zo weinig voor dat er heel veel baby’s geboren moeten worden voordat je echt een verschil kunt zien.

Misschien dat we dus in de toekomst nog gaan horen over de (langetermijn)gevolgen voor baby’s en kinderen als hun moeder in de zwangerschap Corona had. Maar voor nu zijn de onderzoeken geruststellend.

Heb jij een vraag over Corona & zwangerschap of over Coronavaccinatie? Stuur me een bericht via fb of IG en ik beantwoord je vraag (anoniem) in een live op Instagram.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

Als Je Verloskundige geef ik voorlichting en bijscholing over Corona(vaccinatie) & zwangerschap

* Onderzoek: Allotey et.al. uit BMJ