• BORSTVOEDINGSPAUZE na CORONAVACCIN? •

Vraag van een moeder die borstvoeding geeft:
Ik wil me als zorgverlener laten vaccineren tegen Corona, moet ik daarna dan de borstvoeding even pauzeren om de vaccinatie als het ware uit m’n lichaam te laten verdwijnen? En voor hoelang dan?

Mijn antwoord:
Wat borstvoeding en vaccinatie betreft; er wordt door NL gynaecologen geen pauze geadviseerd na vaccinatie.
Ze zeggen er niets specifieks over in hun standpunt.

In de NL bijsluiters staat dat het nog onbekend is of de vaccins van Pfizer en Moderna worden uitgescheiden in moedermelk. Het is echter ‘aannemelijk’ dat dat niet gebeurt.
Sowieso worden de mRNA deeltjes in de vaccins van Pfizer en Moderna al na een paar uur (max 10 uur) weer afgebroken. En het Coronavirus zelf zit in geen van de vaccins die nu in de EU zijn toegelaten.

Op grond van al bestaande kennis over andere vaccins tijdens borstvoeding worden er ook geen nadelige effecten voor het kind verwacht. Met de kanttekening dat we natuurlijk nog maar relatief weinig weten over de Coronavaccinaties in combinatie met borstvoeding.
Meld je daarom zeker aan bij www.MoedersvanMorgen.nl, zodat ook jouw ervaring meetelt.

Mocht je bijwerkingen krijgen van een vaccin dan kun je ook gewoon door blijven voeden.
Dus ook bij koorts, een dikke arm, spierpijn, algehele malaise; je kind wordt hier niet ziek van als ze bij je blijft drinken.

De antistoffen die je ná vaccinatie aanmaakt, komen bij veel moeders wél in hun melk terecht en dus ook bij je baby of kind. De verwachting is dat die vervolgens je kind helpen beschermen tegen Corona, maar dat is naar mijn beste weten nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Moraal van het verhaal: als je als borstvoedende of kolvende moeder besluit om je te laten vaccineren tegen Corona, zijn er nu geen redenen om iets aan te passen wat de borstvoeding betreft.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige – voorlichting en bijscholing over Corona & zwangerschap.