MET FORMULIER!
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een avondklok van 21.00-4.30 u. Hij gaat zaterdag 23 januari ‘s avonds in en loopt t/m de vroege ochtend van 10 februari.
HOE DOE JE DAT ALS JE GAAT BEVALLEN?
// Ik wil POLIKLINISCH bevallen, wat moet ik regelen?
Hoewel dit gelukkig geen echte spoed is, heb je in dit geval wel dringend medische hulp nodig; je kan je bevalling niet even over de nacht heen tillen.
In zo’n geval hoef je niet persé een vooraf ingevulde eigen verklaring bij je te hebben. Wel moet je kunnen uitleggen waarom je tijdens de avondklok de weg op bent.
Ik kan me voorstellen dat het rust geeft om toch met een formulier op pad te gaan. Op de website van de overheid kun je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ downloaden wat je al grotendeels in kan vullen, mocht je gaan bevallen. De link vind je helemaal onderaan deze post.
Je kiest dan bij ‘reden’ het 2e rondje, en als je een toelichting wilt geven vul je in: bevalling.
Als je bevalling dan begonnen is, hoef je alleen nog maar de datum in te vullen en je bent klaar.
Je kunt het formulier printen, dan zet je er nog een handtekening onder. Je mag ‘m ook digitaal bewaren, dan is er geen handtekening nodig. Stuur ‘m even door naar je partner zodat die hem kan laten zien als erom gevraagd wordt (die kans is overigens maar klein en je kunt er dus ook voor kiezen om dan mondeling een toelichting te geven).
// Wat moet ik regelen als ik met SPOED medische hulp nodig heb?
Als het tijdens je bevalling nodig is om met spoed naar het ziekenhuis te gaan, ga je natuurlijk niet nog een formulier in zitten vullen. Dit hoeft dus ook zeker niet.
Het is gelukkig maar een hele kleine kans, maar als je met een ambulance naar het ziekenhuis gaat, zal je partner wel een formulier bij zich moeten hebben in de auto + een geldig ID.
Hij gaat dan de weg op als mantelzorger en kruist bij ‘reden’ het 3e rondje aan. Dit formulier kun je ook al klaar hebben bij het begin van je bevalling, zie hierboven.
// Kan ik ook m’n ZWANGERSCHAPSKAART laten zien als ‘bewijs’?
De overheid geeft aan dat je alleen een ontheffing voor de avondklok kunt krijgen met een naar waarheid ingevuld, officieel formulier. En dat je deze dus niet bij je hoeft te hebben als je met spoed medische zorg nodig hebt.
Een zwangerschapskaart is geen officieel formulier. Bovendien zijn dat medische gegevens die je denk ik niet wilt delen met anderen.
Misschien geeft je eigen verloskundige of gynaecoloog je nog een zwangerschapsverklaring, zodat je wel iets bij je hebt om zo vlot mogelijk door te kunnen als je om een verklaring gevraagd wordt.
// Hoe regel ik het met de OPPAS voor m’n oudste kind(eren)?
Die kan gewoon tijdens de avondklok naar je toekomen (met een geldig ID op zak). Dit is mantelzorg en daarvoor kan diegene ook de verklaring hieronder downloaden en ondertekenen. Bij ‘reden’ kiest hij dan het 3e rondje en als hij een toelichting wilt geven vult hij bijv. in: kinderoppas bij noodzaak medische zorg ouder.
Voor je kinderen hoef je geen eigen verklaring te maken als zij tijdens de avondklok met een volwassene meegaan.
Een mantelzorger telt trouwens niet mee als bezoek in je huis!
// Gaat dit echt gehandhaafd worden? Kun je een boete krijgen?
Doel van de maatregel is om contactmomenten drastisch te verminderen. Maar de politiebond heeft al gezegd: “We gaan niet willekeurig auto’s en fietsers aanhouden.” Agenten zullen zich richten op excessen, ze hebben het druk genoeg.
// Tot slot
De zorg van je eigen verloskundige gaat natuurlijk gewoon door zoals je dat gewend bent! Zij heeft alles op orde om ook in de avond en nacht zorg te kunnen verlenen. Hetzelfde gaat op voor kraamverzorgenden.
Wil je updates ontvangen over Corona & zwangerschap?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Alle goeds!
Myrte, verloskundige
Als Je Verloskundige geef ik bijscholing en voorlichting over Corona & zwangerschap.