• Alsnog goed beschermd met Pfizer na 1 dosis AstraZeneca •

Oók voor zwangeren, kraamvrouwen en bij kinderwens!

Als je 1 keer AstraZeneca hebt gehad als vaccinatie, dan kun je binnenkort een 2e prik inplannen met het vaccin van Pfizer.

De afgelopen maanden zijn er heel wat jonge vrouwen (in de zorg) gevaccineerd met AstraZeneca. Maar op 2 april veranderde het beleid i.v.m. een zeer zeldzame bijwerking en werd AstraZeneca niet meer aangeboden onder de 60 jaar.

Wat nu als je maar 1 dosis AstraZeneca gehad hebt? Zeker met de inmiddels dominante deltavariant ben je dan minder goed beschermd dan na volledige vaccinatie.

Er is nu een nieuw beleid: je kunt als 2e dosis het vaccin van Pfizer krijgen. Er is onderzoek gedaan naar die combinatie en deelnemers hadden hetzelfde niveau van antistoffen (of zelfs hoger) als na 2 toedieningen met AstraZeneca. De verwachting is daarom dat het goed zal werken tegen ernstig ziek worden.

Wat wel opviel in het onderzoek is dat deelnemers meer bijwerkingen aangaven zoals koortsgevoel, rillingen, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid dan mensen die 2 keer eenzelfde vaccin kregen. De bijwerkingen gingen in een paar dagen over.

Oók als je zwanger bent, kun je een 2e dosis van Pfizer krijgen als je eerder al een keer AstraZeneca gehad hebt. Het RIVM vermeldt dat er expliciet bij. En als je een kinderwens hebt of onlangs bevallen bent, kun je ook kiezen voor een 2e dosis van Pfizer na een 1e dosis van AstraZeneca.

Wil je dit? Dan kun je vanaf 16 juli een afspraak inplannen bij de GGD. Het is belangrijk dat die afspraak voor Pfizer is, want dat is dus wat onderzocht is. De combi van AstraZeneca met Moderna is dat nog niet.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige