13e Update over zwangeren met Corona in NL

– Zwangeren die al eerder klachten hadden, worden alsnog getest op antistoffen –

Er zijn nu 241 meldingen van zwangeren in Nederland met een bewezen infectie met het nieuwe Coronavirus.

Nieuw is dat er sinds 2 weken ook getest wordt op antistoffen. Zwangeren die dus al eerder klachten hadden die passen bij Covid-19, worden alsnog getest.

Er wordt niet specifiek vermeld waarom zij alsnog getest worden. Het gaat om maximaal 10 vrouwen; zoveel nieuwe meldingen kwamen erbij in de laatste 2 weken.

In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste meldingen, namelijk 58. Overijssel heeft er met 2 het minst.

74 van de 241 vrouwen zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.
Goed om te weten is dat een ziekenhuisopname niet persé betekent dat de zwangere erg ziek is. Ook een bevalling telt mee als een opname.

Van 224 zwangeren met Covid-19 delen gynaecologen nu meer informatie:

> Zwangerschap
152 Vrouwen zijn nog zwanger, waarvan er 144 in thuisisolatie zijn (geweest) met milde klachten.

Twee zwangeren kregen een miskraam, één al voor 12 weken en één bij 14 weken. Een andere zwangere had de zeer zeldzame complicatie ‘mola-zwangerschap’. Daarbij gaat de moederkoek woekeren, is er zelden een vruchtje aanwezig en moet de zwangerschap beëindigd worden.

> Vroeggeboortes
Er zijn nu 7 baby’s te vroeg geboren, 3 eerder dan 36 weken en 4 bij 36 weken. Bij 2 zwangerschappen is er sprake van een dreigende vroeggeboorte die nog niet heeft doorgezet. 8 Vrouwen hebben medicijnen gehad om de longrijping van hun kind te versnellen. Deze cijfers zijn al een paar weken onveranderd.

De gynaecologen vermelden niet specifiek of deze te vroege bevallingen ingeleid zijn, maar het is bekend dat dat wel gebeurt om zieke zwangeren een snellere en betere kans op herstel te geven.
Het is dus niet persé zo dat Corona zélf meer kans geeft op vroeggeboorte. Wel weten we dat hoge koorts in het algemeen weeën in gang kan zetten.

> Opnames
In totaal zijn er nu 6 vrouwen opgenomen (geweest) op Intensive Care en 2 op High Care. Deze aantallen zijn al een aantal weken onveranderd. Daarmee is de kans in de positief geteste groep zwangeren om op de HC of IC terecht te komen 3,3%.

Dat is laag als je kijkt naar de hele groep positief geteste mensen in Nederland. Dit lage percentage kan te maken hebben met de jonge leeftijd van zwangeren. Daarnaast hebben weinig zwangeren al bestaande hart- of longproblemen.

33 Vrouwen kregen antibiotica en bij 30 werd een duidelijke longontsteking gezien. 25 Vrouwen hebben zuurstof met een O2-masker of neusbril gehad en 3 zijn voor korte of langere tijd beademd.

Zeer verdrietig is dat er een paar weken geleden 1 kraamvrouw is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Na een aantal weken beademd te zijn geweest, overleed ze door grote schade aan haar longen.

> Bevalling
69 Vrouwen zijn inmiddels bevallen, daar waren ook 3 tweelingbevallingen bij.

Er zijn 40 inleidingen geweest, dit is met 58% een hoog percentage. Het zal ermee te maken hebben dat zieke zwangeren beter kunnen herstellen van Covid-19 wanneer ze eenmaal bevallen zijn.

Inmiddels is het voor zwangeren die geen of milde klachten hebben van Covid-19 ook mogelijk om thuis te bevallen. Maar daar worden geen cijfers over gedeeld.

> Pijnbehandeling
38 Vrouwen hebben medicinale pijnstilling met bijvoorbeeld een ruggenprik of een pijnpompje (remifentanil) gehad. Als je dat afzet tegen de 57 vrouwen die géén vooraf geplande keizersnede kregen, is dat 67%.
Dat is hoog, landelijk was dat in 2018 43%. Maar dit gaat ook om een groep zieke vrouwen.
Ik ben er blij om dat de infectie met Covid-19 blijkbaar geen belemmering is om vrouwen adequate pijnbehandeling te geven!

> Keizersnede
Van 69 vrouwen bevielen er 26 met een (in 12 gevallen geplande) keizersnede (38%).
De ongeplande keizersnedes werden meestal verricht vanwege te weinig voortgang tijdens de bevalling. In 4 gevallen waren er aanwijzingen dat de baby het moeilijk had.

> Baby’s
Van de 72 baby’s (ook 3 👶👶) is er nog steeds geen één direct na de geboorte positief getest op het nieuwe Coronavirus.

20 Pasgeborenen (28%) zijn opgenomen (geweest) op de afdeling neonatologie. De reden van opname wordt niet vermeld, maar zal in een paar gevallen zeker te maken hebben met een vroeggeboorte.

>Borstvoeding
51 Baby’s kregen borstvoeding en daarbij werden geen problemen beschreven. Dit is 71% van het totaal aantal baby’s in deze groep.
Het Coronavirus is niet in moedermelk aangetroffen.

Tot zover deze update, die dus geen grote veranderingen laat zien. Het zou fijn zijn als er binnenkort door de onderzoekers meer details naar buiten worden gebracht.

Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar de groep zwangeren die wel ernstig ziek wordt door Corona. Hoeveel weken zijn ze in verwachting? Hoe oud zijn ze? Wat is hun gewicht? Hebben ze al bestaande hart- of longproblemen? Hoe gaat het nu met ze? En met hun kinderen?

Wanneer gynaecologen volgende week met een nieuw verslag komen, breng ik je weer op de hoogte!

Heb je vragen? Reageer hieronder of stuur me een berichtje. Ik hoor graag wat je bezighoudt.

Alle goeds!
Myrte – Je Verloskundige
~ eerlijke en betrouwbare informatie over Corona en zwangerschap ~

> Landelijke registratie
Al deze gegevens komen uit een landelijke database, NethOSS.
De hele geboortezorg is erg gemotiveerd om snel deze belangrijke gegevens aan te leveren.
Zo ontstaat een betrouwbaar beeld van zwangerschap en Corona in Nederland. En kun jij voorzien worden van de beste informatie en zo nodig behandeling.