• 1 BEZOEKER PER DAG – wat betekent dit voor je KRAAMTIJD? •

Ik denk dat geen kraamvrouw blij wordt van hordes mensen over de vloer, maar je kind trots kunnen showen aan degenen die je lief zijn, is natuurlijk een prachtige ervaring.

Vandaag geeft het kabinet het dringende advies dat je thuis nog maar 1 bezoeker per dag ouder dan 13 jaar mag ontvangen! Deze maatregel gaat per direct in.

4 vragen beantwoord:

//1 Telt de kraamverzorgende mee? En de verloskundige?

Nee, zorgverleners vallen hier niet onder. Dus ook niet de medewerker van de Jeugdgezondheidszorg die in sommige regio’s thuis de hielprik komt doen.

Het is ook belangrijk dat studenten stage kunnen blijven lopen, zodat ze kunnen afstuderen en daarna zelf aan de slag kunnen. Zij tellen ook niet mee voor het aantal bezoekers. Het is natuurlijk aan jou of je een student in huis wil of niet.

//2 En m’n moeder of vriendin die komt helpen in huis?

Mantelzorgers vallen hier ook niet onder. Als het voor jou noodzakelijk is om een steuntje in de rug te hebben in de eerste weken na je bevalling, kan dat gewoon doorgaan.

Maar liefst wel door zo min mogelijk wisselende personen. Hou het bezoek ook zo kort mogelijk en hou afstand.

Je kunt ook met je mantelzorger afspreken dat jullie samen een bubbel gaan vormen; dat je alleen nog maar met elkaar contact hebt en zo min mogelijk met anderen.

//3 Hoe pak ik het aan met kraambezoek?

Dat is natuurlijk aan jezelf, maar ik denk dat de RAAMvisite weer terug zal komen, vanachter glas laat je je baby zien en je bezoek eet een beschuitje in de tuin.

En dan zou er dus per dag 1 iemand even binnen kunnen komen van het gezelschap.

//4 Tot wanneer loopt deze maatregel?

Naar mijn beste weten t/m dinsdag 9 februari, dat is zo’n 3 weken vanaf nu. Daarna kan hij natuurlijk nog verlengd worden.

Alle goeds!

Myrte
verloskundige
Als Je Verloskundige geef ik bijscholing en voorlichting over Corona & zwangerschap.